Als je de zorg hebt voor een naaste, moet je aan veel dingen denken als je op vakantie gaat. Zo is het aan te raden om goed op de voorwaarden te letten bij een reis- en annuleringsverzekering. Lees onze vakantietips!
De voorwaarden bij een reisverzekering zijn bij iedere verzekeraar anders, dus let daar goed op bij het afsluiten. Waar moet je op letten? En waar moet je nog meer aan denken?
- Neem een annuleringsverzekering die de kosten dekt in het geval je vakantie niet kan doorgaan door plotselinge ziekte of overlijden van degene voor wie je zorgt. Let daarbij op dat je om die reden je reis mag annuleren. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van de relatie die je hebt met de verzorgde. Soms kan annuleren alleen als de ouder, kind, broer of zus van de verzorgde bent.
- Kijk goed naar de voorwaarden van je reisverzekering. Als je een kwetsbare naaste thuis achterlaat, is de kans groter dat er onverhoopt iets gebeurt waardoor je je vakantie moet afbreken. In de voorwaarden lees je in welke gevallen je versnelde terugreis wordt gedekt. Die voorwaarden zijn bij elke verzekeraar weer anders. En ook hier geldt: let op voor wie de terugreis is gedekt, vooral als je geen eerstelijns familie bent van de verzorgde.
- Misschien zit een langere vakantie er niet in, maar ben je van plan om af en toe een dagje of een weekend weg te gaan. In dat geval kan een doorlopende reisverzekering uitkomst bieden. Let er wel op dat deze de korte (dag)tripjes vergoed in het geval ze niet kunnen doorgaan door een calamiteit, ziekte of overlijden van de verzorgde.
Veel verzekeraars bieden ook een gecombineerde doorlopende reis- en annuleringsverzekering. - Natuurlijk wil je je naast voor wie je zorgt goed achterlaten. Beschrijf daarom nauwkeurig wat er per dagdeel moet gebeuren en nodig is. Bij Markant kun je het Mantelzorgboek aanvragen, waarin je alles kan noteren voor de mensen die de zorg overnemen.
- Heb je opvang nodig voor degene voor wie je zorgt als je op vakantie of een dagje weg wilt? Lees dan dit artikel op onze site over hoe je logeeropvang regelt. Dit geldt niet voor een verzorgde die een indicatie heeft vanuit de Wet langdurige zorg en 3 dagen of meer in een zorginstelling verblijft. Overleg in dat geval met de zorgaanbieder wat er mogelijk is.
- Zorg dat er voldoende medicatie in huis is voor de verzorgde en bestel ze op tijd. Laat ook een lijst achter met een overzicht van de apotheek van de medicatie.
Ga je samen met de verzorgde op reis naar het buitenland en gebruik een van jullie medicatie, dan heb je een medicijnpaspoort nodig. Dat kan je apotheek verstrekken. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers of medicijnen voor adhd, heb je zelfs een speciale verklaring van de apotheek nodig. Een ander land kan ze namelijk als drugs beschouwen. Lees er meer over op de site van de apotheek.
Denk er aan om medicatie in je handbagage mee te nemen en niet in de ingecheckte bagage. Dan zit je niet met de gebakken peren als je koffer niet of later aankomt. Neem voor een week extra medicatie mee, zodat je voldoende hebt in het geval je onverhoopt later terugreist dan gepland. Bijvoorbeeld omdat je vlucht wordt geannuleerd. - Samen op vakantie, dat kan natuurlijk ook. Er zijn veel aanbieders die jou en de verzorgde samen een zorgeloze vakantie kunnen bieden. Op de aangepastevakantiegids.nl vind je heel veel aanbieders.
- Heb je zelf nog meer tips, Laat het ons weten via een mail naar info@markant.org