Tweedejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Nikita van Zelst (21) is vrijwilliger/stagiair bij Markant. Sinds november bezoekt ze op vrijdagmiddag de Turkse Esila (5) om haar te helpen met haar taalontwikkeling. De moeder van Esila kan dan bijvoorbeeld naar een doktersafspraak.

Nikita is van nature behulpzaam en dienstverlenend ingesteld. Vandaar ook haar studiekeuze Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. “Als ik zie dat iemand hulp nodig heeft, ben ik haantje de voorste.” De reden dat Nikita als vrijwilliger bij Markant ging werken, was omdat ze wilde ontdekken hoe zij mantelzorgers het best kan ondersteunen. “De visie van Markant sprak me ook erg aan, voor een poosje mantelzorgers ontlasten.”

Turks
Als baby heeft Esila veel last gehad van oorontstekingen waardoor ze niet goed kon horen. Toen dat eenmaal genezen was, heeft ze wel heel goed Turks geleerd. Thuis wordt voornamelijk Turks gesproken. Nikita: “Als ik Nederlands spreek tegen Esila, vraagt ze altijd bevestiging aan haar moeder. Daarom is het goed dat de moeder buitenshuis afspraken heeft, zodat Esila wel Nederlands met mij móet praten.”

Kids’ Skills
Via de methode Kids’ Skills leer je hoe je op een speelse manier kinderen vaardigheden kunt aanleren. “Je probeert erachter te komen wat een kind zélf wil door te vragen wat het leuk vindt en wat het graag wil leren. Je stelt vragen als: Als je morgen alles kan, wat zou je dan het liefst willen kunnen? Vorige week fluisterde ze ‘ik wil heel graag leren fietsen, dan kan ik zelf naar school fietsen’.” Het gaat er bij Kids’ Skills om dat de nieuwe dingen die een kind wil leren, uit het kind zelf komen en niet van buitenaf opgelegd zijn. Nikita volgt trainingen om de methode van Kids’ Skills onder de knie te krijgen.

Boekje lezen
Laatst gaf Esila aan dat ze graag een boekje wilde lezen. “Dat is een groot doel. Hoe pak je dat dan aan? Ga ik het boekje eerst voorlezen? Ze moet begrijpen wat ik voorlees. Zo kom je met kleine stapjes steeds dichter bij het doel: zelf een boekje lezen. Of zelfstandig fietsen. Dit doe ik natuurlijk in overleg met de ouders. Niet alleen ik leer Esila een vaardigheid aan, ook de ouders dragen daarin bij.” In de korte tijd dat ze bij het gezin is, heeft Nikita al verbetering gemerkt in de taalvaardigheid van Esila.

Touwknoop-trucjes
“Ik ben daar natuurlijk om Esila iets te leren maar op zeker moment leerde ik iets van háár! Esila doet altijd heel ingewikkelde touwknoop-trucjes met haar moeder. Dat ging ze mij leren. Als ik op een bepaalde manier een touw dat zij tussen haar vingers heeft, overneem, ontstaan er nieuwe vormen en patronen. Dat vond ik hartstikke leuk en heel ingewikkeld, laat staan hoe dat voor haar is.”

Op schoot
“Vorige week regende het heel hard. Toen zei de moeder van Esila ‘we gaan met de auto naar McDonalds, de kinderen eten daar nooit’. Dus wij met z’n vieren gezellig naar McDonalds, ook haar broertje Osman van 9 ging mee. Esila vond het helemaal geweldig, kwam zelfs bij me op schoot zitten. Het is straks zeker de bedoeling dat ik meer met Esila en misschien ook met haar broertje ga ondernemen. Afgelopen vrijdag ging ik met een glimlach naar huis nadat ik een boekje met haar had gelezen.”

Vissenspel
“Esila houdt ook van spelletjes doen en van puzzelen. Het is voor haar lastig om geconcentreerd te blijven. Als ze denkt dat ze de stukjes niet meer kan vinden, is ze er klaar mee. Op zeker moment lagen er vier puzzels door elkaar. Toen wilde ze een anders spelletje doen. Daarop legde ze me het vissenspel uit. Ik hield me uiteraard van de domme. Het vissenspel vindt ze enig!”