Mantelzorgers en cliënten ondersteunen is maatwerk. Wat kom je in de praktijk tegen? En hoe ga je daarmee om? We spreken Anke van Sleeuwen. Zij werkte twaalf jaar bij Cordaan Thuiszorg. De laatste 1,5 jaar werkte ze in een palliatief team en verwees veel cliënten en hun familie naar ervaren vrijwilligers palliatief terminale zorg (VPTZ, onderdeel van Markant).
De laatste levensfase is voor veel mensen ingewikkeld om over te praten. Dat geldt voor cliënten, voor hun familie, en zeker ook voor beroepskrachten. Anke: “Juist in zo’n kwetsbare fase kan een vrijwilliger zóveel betekenen. Iemand die er is om even een praatje te maken; of zodat de familie wat lucht kan krijgen en tijd voor zichzelf kan nemen.”
Luchtig
Anke weet dat het in het begin wel even wennen kan zijn en cliënten willen niet altijd: “Ik breng het altijd heel luchtig. ‘Die persoon komt gewoon even kennismaken met u, u hoeft nog helemaal niets. Er wordt altijd iemand gevonden die goed bij u past, iemand met levenservaring, die getraind is voor dit soort situaties.’ Meestal vinden ze het dan goed. En achteraf is iedereen zó dankbaar.”
Gewoon proberen
Ze merkt dat wennen trouwens ook geldt voor beroepskrachten: “Ik zou tegen collega’s zeggen: probeer het gewoon! In het begin vond ik het ook spannend, maar als je dan merkt dat mensen zo tevreden zijn, dan is het zo leuk! Dat motiveert enorm.”
Wilt u zelf een ervaren VPTZ-vrijwilliger aanvragen voor een cliënt in de laatste levensfase? Neem dan contact op met Markant (T 020 886 88 00).