Ruim 60 mensen volgden het webinar dat Markant organiseerde met ggz organisaties in Amsterdam. De reacties waren enthousiast. Sprekers vertelden vanuit hun eigen perspectief waarom samenwerken belangrijk is. Het webinar is hier terug te kijken. 

Hoe werk je nou samen met naasten, waarom is het belangrijk, en wat kun je doen? Allereerst het perspectief van de professional: “Herstellen doe je niet alleen, daar heb je naasten voor nodig, en daarom moet je triadisch werken,” zegt Henk-Willem Klaassen van HVO Querido. Aan de hand van een overzichtelijke tekening laat hij theorie en praktijktips zien. Leon Naarden benadrukt dat het goed is voor de cliënt als het contact tussen begeleiding en naasten goed is. “Het geeft rust en vertrouwen.” Francine Boske, familie-ervaringswerker bij Arkin vult aan vanuit haar ervaring als naaste: “Hulpverleners maken het vaak ingewikkeld, maar het is echt niet zo moeilijk. Het enige dat je hoeft te doen is vragen: ‘hoe is het met jou’ en dan luisteren.  Voor naasten is het belangrijk gezien en gehoord te worden.”

Het totale plaatje
Familieleden gaan ook zelf door allerlei fases en rouwgevoelens“Als hulpverleners inzicht hebben in het proces dat familie doormaakt, versterkt dat de samenwerking.” zegt Maria Hoeffnagel van PrezensManja Kramp van Cordaan vult aan Als je het netwerk van een cliënt betrekt, zie je een heel andere dynamiek, je ziet veel meer de mens, het totale plaatje. Dat is de meerwaarde van contact met familie. ”  

Kijk het webinar terug via deze linkUw feedback is ook heel welkom.  

Voor vragen, opmerkingen of ideeën voor een vervolg, neem contact op met Markant:
info@markant.org of tel. 020 – 886 88 00