Op 1 juli 2015 is een nieuwe Woningwet in werking getreden. Door deze nieuwe wet kunnen mantelzorgers en verzorgden dichter bij elkaar wonen, ook in Amsterdam. Mantelzorgers en/of hun verzorgden kunnen hiervoor een urgentie aanvragen.  Zo moeten bijvoorbeeld alle andere mogelijkheden gebruikt of onderzocht zijn. Er moet sprake zijn van zodanig intensieve zorg, dat deze niet kan worden ingevuld door eenvoudige algemene voorzieningen zoals maaltijdservice, boodschappendienst, (meer) inzet van professionele zorg, of het gebruik van aanvullend openbaar vervoer.

Er wordt verwacht dat de aanvrager alles in het werk heeft gesteld om zelf een oplossing te zoeken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld woningruil, aanpassingen in woning, of verhuizen van een boven- naar een benedenwoning. Er zijn nog meer voorwaarden. Zo mag het gezinsinkomen niet uitstijgen boven € 34.911,- (prijspeil per 1 juli 2015) en moet de aanvrager een woning achterlaten. Wanneer een urgentie wordt verleend, wordt er éénmalig een woning aangeboden. De aanvrager kan niet kiezen op Woningnet. De hele procedure neemt ongeveer negen tot twaalf maanden in beslag.

Mantelzorgers of verzorgden die willen weten of zij in aanmerking komen voor een urgentieverklaring wonen, kunnen het gemeentelijk informatienummer 14020 bellen voor meer informatie. Kijk voor aanvragen urgentie hier.