In 10 jaar tijd zijn nu niet 1 op de 6 kinderen (in totaal 577.000) maar 1 op de 4 kinderen (900.000) KOPP/KOV. Dit zijn kinderen van ouders met psychische- of verslavingsproblematiek. KOPP/KOV lopen 2 tot 4 keer meer kans dan andere kinderen om zelf ook psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen. Deelname aan een preventieve groep verlaagt deze kans met maar liefst 40%.

Ouders en kinderen die meedoen aan preventieve programma’s zien dat zij niet de enige zijn, dat het niet hun schuld is en leren op een laagdrempelige manier onder andere hoe zij met hun emoties kunnen omgaan. Jeugdpreventie Amsterdam heeft een heel aanbod aan preventieve programma’s voor alle leeftijden.

Ken je een gezin waarbij een ouder niet lekker in zijn of haar vel zit? Of zit jij of je kinderen in zo’n situatie? Denk dan aan het preventieve aanbod (tussen 0 en 25 jaar) en meld je vrijblijvend aan. Naast KOPP/KOV, kunnen ook kinderen deelnemen waarbij er bijvoorbeeld thuis heftige ruzies zijn (geweest). De groepen zijn kosteloos en er wordt geen dossier opgebouwd.

Meer informatie over de groepen en startdata van Jeugdpreventie Amsterdam.

De cijfers

Deze nieuwe cijfers zijn een schatting op basis van de NEMESIS-3 cijfers en cijfers vanuit CBS Statline.

Bekijk hier de video over de cijfers
Of lees meer op de website van het Trimbos-instituut.