Als Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) bied je mensen in de laatste levensfase extra steun en aandacht. In mei start weer een basistraining voor vrijwilligers die zich willen inzetten voor mensen in hun laatste levensfase.

Vaak willen mensen de laatste levensfase doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving. Daarbij is vaak meer ondersteuning nodig dan alleen de professionele zorg. Als vptz-vrijwilliger kun je deze ondersteuning bieden. Door samen te praten of juist door stil aanwezig te zijn. Soms is het nog mogelijk om samen iets leuks te doen. Als vptz-vrijwilliger geef je praktische zorg zoals familie, vrienden of buren die kunnen geven: aanwezig zijn, gezelschap houden of samen een activiteit ondernemen. Je hoeft geen medische, verpleegkundige of huishoudelijke taken uit te voeren. De aanwezigheid van een vrijwilliger is vaak ook een steun voor de mantelzorger, die de zorg dan heel even kan loslaten. Ondersteuning van mensen in de laatste levensfase kan thuis zijn of in een verpleeghuis of palliatieve unit.

Voordat je als vptz-vrijwilliger ingezet kan worden, volg je een intensieve basistraining van 3 1/2 dag. In de training leer je hoe je kunt omgaan met de moeilijke en verdrietige situaties waar je wordt ingezet. Dat werk past niet iedereen. Daarom houden we voorafgaand aan de training eerst een kennismakingsgesprek, om te bespreken of dit vrijwilligerswerk geschikt voor jou is.

Download op deze pagina de folder Ondersteuning voor mensen in de laatste levensfase

Wil je meer weten over hoe het is om vptz-vrijwilliger te zijn, lees dan onderstaande interviews:

Interview met vptz-vrijwilliger Ivo Spekman:
“Ik gun iedereen een rustige manier van sterven, waar dan ook.”

Interview met vptz-vrijwilliger Monique Rours:
“Ik weet hoe het is, het is van onschatbare waarde.”

Interview met Marianne Hageman, coördinator VPTZ Amsterdam:
“Mijn werk hangt van bijzondere mensen aan elkaar.”

Wanneer
De basistraining VPTZ bestaat uit 3 dagen theorie en een 1/2 dag praktische training:
Woensdag 28 juni van 10.00 – 16.00 uur
Woensdag 5 juli van 10.00 – 16.00 uur
Woensdag 12 juli van 10.00 – 16.00 uur
De datum van de praktische training van een 1/2 dag volgt nog.

Locatie
De training wordt gegeven in Amsterdam Centrum. Informatie over de locatie sturen we tegen die tijd naar de deelnemers.

Meer informatie
VPTZ Amsterdam is onderdeel van Markant, centrum voor mantelzorg. Neem voor meer informatie contact op met Marianne Hageman en Barbara Batenburg, via 020 886 88 00 of mail naar vptzamsterdam@markant.org

Aanmelden
Heb je interesse om vptz-vrijwilliger te worden? Meld je aan via onderstaand formulier. Na je aanmelding bellen Marianne Hageman of Barbara Batenburg je voor een afspraak voor een kennismakingsgesprek.