Als Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) bied je mensen in de laatste levensfase extra steun en aandacht. In juni start weer een basistraining voor vrijwilligers die zich willen inzetten voor mensen in hun laatste levensfase. 

Vaak willen mensen de laatste levensfase doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving en thuis sterven. Daarbij is vaak meer ondersteuning nodig dan alleen de professionele zorg. Als vrijwilliger in de palliatieve zorg kun je deze ondersteuning bieden. Door samen te praten of juist door stil aanwezig te zijn. Soms is het nog mogelijk om samen iets leuks te doen. Als VPTZ geef je praktische zorg zoals familie, vrienden of buren die ook kunnen geven: aanwezig zijn, gezelschap houden of samen een activiteit ondernemen. Je hoeft geen medische, verpleegkundige of huishoudelijke taken uit te voeren. De aanwezigheid van een vrijwilliger is vaak ook een steun voor de mantelzorger, die de zorg dan heel even kan loslaten. Ondersteuning van mensen in de laatste levensfase kan thuis zijn, in een verpleeghuis of palliatieve unit. 

Basistraining
Voordat je als VPTZ vrijwilliger ingezet kan worden, volg je een intensieve basistraining van 3 1/2 dag, verdeeld over enkele weken. In de training leer je hoe je kunt omgaan met de moeilijke en verdrietige situaties waarin je wordt ingezet. Dat werk past niet iedereen. Daarom voeren we voorafgaand aan de training eerst een kennismakingsgesprek om te bespreken of dit vrijwilligerswerk geschikt voor jou is.
Deze training geven we 2x per jaar. De volgende is in oktober.

Waakzorg
We krijgen ook verzoeken om ’s nachts te waken bij iemand die thuis wil overlijden. Voor de naaste van de cliënt is nachtrust heel belangrijk om de zorg te kunnen volhouden. Daarvoor willen wij ook ’s nachts vrijwilligers inzetten. Dat kan dus zijn ter ondersteuning van de mantelzorger, die dan rustig kan gaan slapen, maar ook om de cliënt niet elke nacht alleen te laten.
Of je ook waakzorg wilt doen, beslis je zelf. Je kunt je ook alleen beschikbaar stellen voor inzet overdag en/of avond.

Ervaringsverhalen
Ben je benieuwd naar de ervaringen van vrijwilligers in de palliatieve zorg, lees dan onderstaande interviews:

Interview met VPTZ’er Ivo Spekman:
“Ik gun iedereen een rustige manier van sterven, waar dan ook.” 

Interview met VPTZ’er Monique Rours:
“Ik weet hoe het is, het is van onschatbare waarde.” 

Interview met Marianne Hageman, coördinator VPTZ Amsterdam:
“Mijn werk hangt van bijzondere mensen aan elkaar.” 

Wanneer
De basistraining VPTZ bestaat uit 3 dagen theorie en een 1/2 dag praktische training:
 

Dag 1: woensdag 12 juni 2024 van 10.00-16.00 uur
Dag 2: woensdag 19 juni 2024 van 10.00-16.00 uur
Dag 3: woensdag 26 juni 2024 van 10.00-16.00 uur
De datum voor de 1/2 dag praktische training volgt later.

Locatie
De training wordt gegeven op een locatie in het centrum van Amsterdam. De locatie wordt aan de deelnemers bekendgemaakt.
 

Meer informatie en vragen
VPTZ Amsterdam is onderdeel van Markant, centrum voor mantelzorg. Heb je vragen, neem dan contact op met de coördinatoren van VPTZ Amsterdam: Marianne Hageman en Barbara Batenburg, via 020 886 88 00 of mail naar vptzamsterdam@markant.org

Op onze pagina Ondersteuning in de laatste levensfase lees je meer over de inzet van een vrijwilliger zoals we dat vertellen aan cliënten.

Aanmelden
Heb je interesse om VPTZ vrijwilliger te worden? Meld je dan aan via onderstaand formulier. Na je aanmelding bellen Marianne of Barbara je om een afspraak voor het kennismakingsgesprek te maken. Daarna hoor je snel of je kan deelnemen aan de training.