Wat gaat er om in het hoofd van iemand met dementie? Als je zorgt voor iemand met dementie heb je je dat vast vaak afgevraagd. Je hebt nu de kans om een unieke ervaring op te doen. Met een virtual reality bril kun je ervaren hoe het voelt om met dementie te leven.
Zorgen voor iemand met dementie is een bijzondere taak. Er komt veel op je af en vaak sta je er alleen voor. Dat maakt die zorg zwaar. Voor jouw naaste, maar vaak ook voor jezelf. Fysiek, maar zeker ook emotioneel. Ervaar de verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks ervaren. Door zelf even in de leefwereld van iemand met dementie te stappen, ervaar je hoe ingrijpend deze ziekte is. De 360 graden simulatiefilm die je ziet door de virtual reality bril, laat je in de huid kruipen van iemand met dementie. Zo is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert.
Het inzicht dat je opdoet in deze ervaring is heel waardevol in het omgaan met jouw naaste met dementie. De kennis die je opdoet, helpt je om je beter te kunnen inleven in jouw naaste met dementie. En te begrijpen waarom hij of zij op een bepaalde manier reageert. Dat maakt het makkelijker om met moeilijke situaties om te gaan, betere zorg te leveren en aan je eigen omgeving uit te leggen wat er nu echt aan de hand is.
De Dementiebril is ontwikkeld door Into D’mentia in samenwerking met het Trimbos Instituut.
Dit kun je verwachten
- Voorlichting: wat is dementie, welke vormen er zijn, veel voorkomende veranderingen in het gedrag en tips voor de communicatie met iemand met dementie.
- VR bril: stap in de leefwereld van iemand met (beginnende) dementie met de virtual reality bril om te ervaren waar iemand in dagelijkse situaties tegenaan loopt en hoe de omgeving hierop reageert.
- In gesprek: na de beleving gaan we met elkaar in gesprek.
Voor wie
Voor mantelzorgers uit Amsterdam-Zuidoost die zorgen voor een naaste met dementie en graag meer te weten willen komen over hun belevingswereld.
Wanneer
Maandag 22 april van 14.00 tot 17.00 uur.
Waar
Venzo&Swazoom Welzijn, Bijlmerdreef 432 c, 1102 AC Amsterdam
Aanmelden
Meedoen kost niets. Vooraf aanmelden is verplicht, want er is maar plek voor 12 deelnemers. Aanmelden kan via onderstaand formulier.