Van 1 tot 7 juni 2024 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Zoals elk jaar vragen we tijdens deze week extra aandacht voor jongeren die binnen hun familie zorg verlenen, extra zorgen hebben of zelf zorg en aandacht missen, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving heeft. Wil je weten wat er allemaal te doen is? Check het activiteitenoverzicht.

Activiteiten voor jonge mantelzorgers

Hieronder vind je het activiteitenoverzicht voor Jonge Mantelzorgers in de week van de Jonge Mantelzorger. Dit overzicht is niet compleet. Heb jij activiteiten in de Week van de Jonge Mantelzorger te delen? Stuur deze dan door naar: info@markant.org.

Centrum
Dock organiseert inloopactiviteiten en deelt goodiebags uit aan hun jonge mantelzorgers. Ben jij jonge mantelzorger en woon je in stadsdeel Centrum? Ga dan naar Dock, locatie Witte Boei of Reel.

West
In West worden 3 straatacties georganiseerd rondom een aantal locaties van het ROC in samenwerking met Dock en het Jongeren Service Punt. 

Op 16 mei om 17.00 organiseert Permens een creatieve activiteit. Het adres is: Burgemeester van Leeuwenlaan 59, te Amsterdam.

Op 5 juni zijn we op de Ten Katemarkt te vinden tussen 13.00-15.00. Het adres van de Ten Katemarkt is: Katestraat 20, 1053 CE Amsterdam.

Verder vindt er een thema-avond plaats in samenwerking met Dock Westerpark, een voorlichting en een festival plaats bij Elance. Meer info volgt.

Noord
In Amsterdam-Noord kunnen de jonge mantelzorgers naar het Sisterhood event op 31 mei. Meer info volgt.

Oost
In Oost kan je als jonge mantelzorger deelnemen aan een ontspanningsactiviteit. Meer info volgt.

Zuid
Ook in Zuid kan je deelnemen aan een ontspanningsactiviteit. Meer info volgt.

Weesp
In Weesp wordt op 2 juni een leuke activiteitenmarkt georganiseerd door Elance. Meer info volgt.

Voor professionals

Online
Voor jonge mantelzorgers zijn hun zorgen vaak zo vanzelfsprekend dat ze zelf niet eens beseffen dat ze mantelzorger zijn. Deze kinderen en jongeren hebben thuis extra zorgtaken, maken zich zorgen of missen de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Veel meer dan de meeste mensen denken. De campagne is bedoeld om mensen bewust te maken van jonge mantelzorgers en hun zorgen en laat ook zien wat jij zelf eventueel voor hen kan betekenen. Het richt zich op iedereen in hun omgeving, van buren tot leraren, van vrienden tot voetbaltrainers. Een klein gebaar, zoals vragen hoe het gaat, doet al meer dan je denkt!

Je kunt het campagnemateriaal hier downloaden: www.weekvandejongemantelzorger.nl of neem contact op met Markant. Ook kan je onze 3 filmpjes over jonge mantelzorg downloaden en gebruiken op je socials en/of andere communicatiekanalen.

Posters
Markant brengt de poster Voor Wie zorg jij rond langs de Huizen van de Wijk. Een Huis van de Wijk is een ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk. Wil jij ook een poster? Mail naar info@markant.org

Menukaart
Wat je verder als professional of organisatie kan doen om in deze week aandacht te besteden aan jonge mantelzorg, zie je hieronder: