Zorg jij intensief voor een naaste met dementie? Dat vraagt best veel van jezelf. Daarom is het goed om oog voor jezelf te houden. Je kunt beter voor een ander zorgen als je goed bent voor jezelf. Soms is het zoeken naar een goede balans tussen je zorgtaken en de andere dingen die belangrijk zijn in je leven. De zorg de baas helpt je daarbij.

Bij de ‘De zorg de baas’ leer je stil te staan bij je eigen situatie en daar met een afstand naar te kijken. Hoe ga jij met de situatie om? Hoe verdeel je je tijd? Houd je nog genoeg ruimte over voor andere dingen die je belangrijk vindt? In de cursus krijg je inzicht in je knelpunten en ontdek je waar en hoe je verandering in je situatie kunt aanbrengen. Je leert te kijken naar mogelijkheden, in plaats van in moeilijkheden.

Een belangrijk onderdeel van de cursus is dat je anders gaat denken, dat je leert hulp te vragen en voor jezelf opkomt. Uiteindelijk levert je dat meer energie op.

Samen 
Je volgt de cursus samen met andere mantelzorgers. Je zal dan ook veel in elkaars verhalen herkennen. Of je nu voor een ouder of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten. Mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, weten als geen ander dat het lastig is om grenzen aan te geven en tijd te maken voor jezelf.  Met ieders ervaringen help je elkaar weer verder. Dit is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven.

Saria (moeder van Mustafa) zegt over de cursus:
“Nadat ik de cursus had gevolgd, durfde ik pas mijn zoontje van 8 alleen te laten met de vrijwilliger. Dat was moeilijk in het begin, maar ik heb geleerd dat ik soms iets voor mezelf moet doen.”

Dit gaan we doen 
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst behandelen we een ander thema. Dit zijn de thema’s:

  • Gevoelens (h)erkennen en grenzen leren aangeven;
  • Stress en ontspanning;
  • Kwaliteiten benutten;
  • Hulp en steun vragen;
  • Communicatie en assertiviteit.

Voor wie 
Voor mensen die voor iemand met dementie zorgen en daarbij de balans tussen zorgen en de rest van hun leven willen behouden of (her)vinden.

Wanneer
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten op de donderdag van 13.00 tot 15.30 uur.
De data zijn:

24 juni
1 juli
8 juli
15 juli
22 juli

Waar
NoLIMIT, Geldershoofd 80, Amsterdam-Zuidoost

Aanmelden
Meedoen kost niet. Wél vragen we jouw inzet en dat je elke week aanwezig bent.
Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.

Aanmelden De zorg de baas 24-06-2024

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*
Wil je Mantelzorgnieuws ontvangen? En ben je nog geen abonnee?
Maandelijkse nieuwsbrief voor mantelzorgers en beroepskrachten in Amsterdam e.o.