Wij mensen kunnen enorm verschillen van elkaar. Qua aanleg, eigenschappen, behoeften en manier van communiceren. De één voelt zich senang op een drukke markt of op een muziekfestival, terwijl een ander liever de rust en stilte van de natuur opzoekt. Toch zijn we als mensen hetzelfde geprogrammeerd: er is bij vrijwel iedereen behoefte aan verbonden te zijn, erbij te horen.

Voor de een betekent verbondenheid continue onder de mensen zijn en moeite om alleen te zijn. De ander voelt zich alleen ondanks dat er een groep mensen is en de ander heeft geen groep mensen om zich heen en voelt zich niet alleen. Eenzaamheid of een gevoel van alleen zijn zit in jezelf. Voor de ander kan het voldoende zijn om te weten dat zijn of haar aanwezigheid gewaardeerd wordt. Weten dat er mensen zijn die zich verbonden met je voelen, is dan al genoeg. Maar voor iedereen geldt dat niet gezien, niet gehoord of gemist worden een gevoel kan opleveren van niet verbonden zijn. Wat tot gevolg heeft dat je je alleen of eenzaam voelt.

Als je intensief voor iemand gezorgd hebt of liefgehad hebt in een relatie en die situatie is (plotseling) gestopt, dan liggen gevoelens van niet verbonden voelen ook voor de hand. Dat kan mentaal een zware dobber zijn. En leiden tot ongezonde gedachtes en gedrag. Als je je niet gezien voelt, is de neiging waarschijnlijk groter om ook lichamelijk minder goed voor jezelf te zorgen. En het is dan lastig om niet in een neerwaartse spiraal terecht te komen. Minder initiatief nemen, minder bewegen, minder plezier beleven aan de dingen die je voorheen wel met plezier deed. Iedereen voelt zich wel eens alleen of eenzaam, maar belangrijk is dat het niet je leven gaat beheersen. Tijdens deze bijeenkomst zetten we geen vergrootglas op de eenzame gevoelens, maar organiseren we een laagdrempelige activiteit waarbij iedereen zich hopelijk welkom voelt.

Wat gaan we doen
We starten met een lunch die speciaal voor jullie bereid is. Daarna gaan we in tweetallen een wandeling maken door de natuurtuin. De route door de tuin zit vol verrassende vragen en opdrachten. ‘Wanneer voel jij je verbonden?’, ‘Zoek je liever de drukte of de stilte op?’. Zo leer je elkaar wat beter kennen. Je beslist zelf wat je wilt delen. Vrij door de tuin op zoek naar kabouters die jullie wat vragen stellen. Als we na de wandeling weer bij elkaar komen, wisselen we wat ervaringen uit en kunnen we met elkaar brainstormen wat een mooi vervolg zou kunnen zijn voor een tweede bijeenkomst over verbondenheid.

Programma
12.00-13.30 lunch
13.30-14.30 wandeling door de natuurtuin
14.30-15.30 nagesprek met hapje en drankje

Voor wie
Voor iedereen die zich in dit verhaal herkent en in Amsterdam Nieuw-West woont, of voor iemand zorgt die in Amsterdam Nieuw-West woont.

Wanneer
Maandag 26 juni van 12.00 tot 16.00 uur.

Waar
Het EECO, S.F. van Ossstraat 1, 1068 JJ Amsterdam

Aanmelden
Meedoen kost niets. Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.

Deze bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door stadsdeel Nieuw-West. Daarom hebben mantelzorgers uit dit stadsdeel en mensen die zorgen voor iemand die in dit stadsdeel woont, voorrang bij inschrijving.