Voor wie zorg jij? Zo op het oog een normale vraag, maar de meeste jongeren zullen de vraag niet snappen. Jij wel. Want jij bent 1 op de 4 jongeren die opgroeit met zorg thuis. Dat je dag en nacht klaarstaat voor een familielid met een ziekte, beperking of verslaving, mag gezien worden. Jij mag gezien worden. Het wordt tijd dat je – naast de zorg voor de ander – ook goed zorgt voor jezelf. En nu jij!

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je zorgt dat je vader zijn medicijnen inneemt, je jouw broertje ’s morgens naar de dagbesteding brengt, of elke dag moet koken omdat het je moeder niet lukt. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. Waarschijnlijk loop je door het zorgen zelf rond met zorgen. Daardoor kun je je misschien wat minder goed concentreren op bijvoorbeeld je huiswerk. En heb je minder tot geen tijd om leuke dingen met je vrienden te doen of gewoon een dagje te chillen in het park. En nu jij! is er voor jou. Om jou te helpen en te ondersteunen. Met praktisch advies, maar we hebben vooral oog en oor voor hoe het met jou gaat.

Waarom zou je meedoen

 • Door mee te doen, voel je je gesteund en krijg je meer inzicht in je situatie.
 • Je krijgt beter op een rijtje hoe jouw leven eruit ziet en wat je daaraan kunt en wilt veranderen.
 • Je leert jezelf beter kennen en leert veerkrachtiger te worden, waardoor je de situatie thuis beter kunt handelen.
 • Je leert hoe je hulp kunt vragen en accepteren.
 • Na de training kun je beter met je thuissituatie omgaan.
 • Je leert andere jongeren kennen die in dezelfde situatie als jij zitten. Je kunt je ervaringen delen en leren van elkaars tips en tricks (groepstraining).

Deelnemer Viroen Soebedar: Door ‘En nu jij!’ weet ik wat belangrijk voor mij is. Ik kan beter mijn grenzen aangeven en ik spreek weer vaker met mijn vrienden af.

Wat ga je doen

 • 1e meeting (21 maart): Introductie, elkaar leren kennen.
 • 2e meeting (28 maart): Hoe ga je om met vervelende gedachten?
 • 3e meeting (4 april): Hoe voel jij je en wat zou je daaraan willen veranderen?
 • 4e meeting (11 april): Wat vind jij belangrijk in je leven, waar ben je goed in?
 • 5e meeting (25 april): Waar zou je hulp bij willen en hoe kun je dat regelen?
 • Terugkomdag (6 juni): Tot slot is er na ongeveer 6 weken een terugkomdag, waarop we met elkaar bespreken hoe het sinds de training is gegaan.

We komen dus 5x bij elkaar in deze training. Je hoeft niets voor te bereiden of te doen. Gewoon zorgen dat je aanwezig bent en kunt zijn. De meetings zijn altijd aan het einde van de dag, van 17.00 tot 19.00 uur. Maak je geen zorgen over je rammelende maag, want wij zorgen voor eten.

Voor wie
Jongeren van pakweg 15-20 jaar die opgroeien met zorg voor hun vader, moeder, broer, zus, ander familielid of goede vriend hebben we groepsbijeenkomsten. Ben je iets ouder? Neem dan wel contact op. Misschien pas je toch in de groep, of starten we een nieuwe groep voor jongeren van 20-25 jaar.

Waar
Markant, Zwanenburgwal 206, 1011 JH Amsterdam

Wanneer
Donderdag 21 & 28 maart, 4, 11, 25 april & 6 juni terugkomdag 2024. Van 17.00 – 19.00 uur.

Aanmelden
Deelname is kosteloos. Vooraf aanmelden is wel verplicht. Dat kan via onderstaand formulier: