Als een familie geconfronteerd wordt met ernstige psychische problemen van een van hen, komt het hele gezin terecht in een maalstroom van gevoelens en vragen. De gezinsleden voelen zich schuldig, machteloos, of schamen zich. Over dit thema gaat deze bijeenkomst van het Stedelijk Netwerk Familie Telt.

Familie is essentieel voor een mens. Het is de groep waar je bij hoort en waar je geborgenheid vindt. Maar er kan binnen de familie ook van alles misgaan. De belasting die dat met zich meebrengt kan door gezinsleden heel verschillend worden ervaren. Zeker in het begin vraagt het veel, vooral van degene met de meeste zorg voor de psychisch zieke naaste, vaak de ouder, de partner, soms ook een kind. De omgang met hem of haar is door de jaren heen onderhevig aan sterke wisselingen. Rustige periodes kunnen schijnbaar zonder aanleiding weer omslaan in een conflict of in verslechtering van het contact. Niet zelden spelen verstoringen vanuit vorige generaties een rol. Het kan helpen als de invloed daarvan herkend wordt. Hoe krijg je daar zicht op en hoe kan je er zonder schuldgevoel naar kijken?
Op de bijeenkomst zullen sprekers aandacht besteden aan dit thema. Het Muziektheatercollectief zal het thema met muziek en tekst, en met humor verbeelden.

Organisator
Het Stedelijk Netwerk Familie Telt, bestaande uit: Amsterdam UMC (Zorglijn Vroege Psychose), Arkin (Preventie Volwassenen en Naastbetrokkenenraad), GGZ inGeest (Prezens, FACT-team Osdorp en Familieraad), HVO-Querido, Markant, MIND Ypsilon, De Regenboog Groep.

Voor wie
Voor ieder die te maken heeft met psychische problemen: familieleden en andere naasten, (ex)-patiënten, (ggz)professionals, hulpverleners in de wijk, beleidsmakers en andere betrokkenen.

Programma
13.30 uur: Inloop met koffie en thee
14.00 uur: Welkom door Marileen van Spijk
14.10 uur: Opening door dagvoorzitter Dini Glas, De Regenboog Groep
14.20 uur: Hanneke Meulink-Korf, contextueel therapeut en pastor
15.00 uur: Yessica de Vries: En dus was ik lief
15.10 uur: Pauze
15.30 uur: Malène Duijst: Soms moet je van je familie scheiden
15.40 uur: Het Muziektheatercollectief: Welkom?
16.15 uur: Afronding, dankwoord
16.30 uur: Napraten met een drankje en een hapje
17.30 uur: Einde

Wanneer
Donderdag 16 november van 13.30 tot 17.30 uur.

Waar
Kerkgebouw De Ark, Van Ollefenstraat 9 in Amsterdam (achter Sierplein)

Aanmelden
Deelname is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via een e-mail naar familietelt2023@gmail.com met vermelding van je naam en je achtergrond (familie, naaste, (ex)cliënt, hulpverlener of functie/naam organisatie). Er zijn maximaal 100 plaatsen.