Als het contact met degene voor wie je zorgt verandert door niet-aangeboren hersenletsel, kan dat pijnlijk zijn. Je kunt zelfs gevoelens van rouw en verlies ervaren. Hoe (h)erken je dit gevoel en hoe geef je het een plek in je leven?
Wat is NAH?
NAH staat voor niet-aangeboren hersenletsel. Dat is schade aan je hersenen die in de loop van je leven ontstaat, na de 1e maand van je geboorte. Deze schade kan onder meer ontstaan door een verkeersongeluk, een klap tegen je hoofd, een tumor, hersen(vlies)ontsteking, een beroerte of door zuurstofgebrek, bijvoorbeeld na een hartstilstand.
- Cognitieve gevolgen:
concentratieproblemen, vergeetachtigheid, moeite met plannen en organiseren, minder goed problemen kunnen oplossen. - Emotionele en gedragsmatige gevolgen:
ontremming of impulsiviteit, stemmingswisselingen, angst of depressie, verlies van zelfinzicht of empathie. - Sociale gevolgen:
problemen op het werk of verlies van werk, moeite met sociale contacten, verlies van zelfstandigheid, impact op relaties met partner, familie en vrienden. - Psychosociale impact:
‘rouw’ om het oude leven, identiteitsverlies, in ernstige gevallen zelfs gedachten aan zelfdoding. - Overprikkeling:
moeite met het verwerken van prikkels zoals geluid, licht of drukte, snel vermoeidheid zijn of overbelasting. - Soms is er ook sprake van lichamelijke gevolgen, zoals verlamming of zintuiglijke problemen.
Gevoelens
Als het gedrag van je naaste door NAH verandert, heeft dat ook impact op jullie relatie. Als partner of mantelzorger is het moeilijk om dat te ervaren en daarmee om te gaan. Zeker wanneer de situatie plotseling is ontstaan. Je hebt opeens meer zorg voor de ander en moet leren omgaan met de ‘nieuwe persoonlijkheid’ van je naaste.
- Je kunt gevoelens van rouw ervaren, van gemis naar hoe jouw naaste voor die tijd was.
- Je slikt vaak je emoties in, omdat je het idee hebt je naaste ermee te belasten.
- Je mist de steun van je naaste en hebt het gevoel er alleen voor te staan.
- Je wordt onzeker en weet niet goed wat je wel of niet moet doen in de omgang met je naaste.
Wat gaan we doen?
In deze bijeenkomst bespreken we deze gevoelens. En we geven tips over hoe je jouw naaste toch kan steunen, ondanks spanningen of conflicten in de relatie.
Ook bespreken we de mogelijkheden van praktische hulp en ondersteuning om jou als mantelzorger te ontlasten.
Waarom zou je meedoen?
Het herkennen en erkennen van je gevoelens is al stap in de goede richting. Het helpt vaak al te weten dat je niet de enige bent en ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden. Daarnaast doe je inzichten op om beter met je gevoelens om te gaan.
Waar en wanneer?
Donderdag 11 september van 14.00 tot 16.00 uur.
Bij Buurtteam Weesp in het Stadsloket Weesp, Nieuwstraat 70a.
Aanmelden
Wil je naar deze bijeenkomst komen? Meld je dan aan via onderstaand formulier. Of meld je bij Buurtteam Weesp.
Aanmelden voor 'Mantelzorgen voor naaste met NAH' op 11-09-2025
"*" geeft vereiste velden aan