Als mantelzorgende ben je gewend om voor iemand anders te zorgen. Dat doe je waarschijnlijk al best een tijdje en zonder daarover na te denken. Misschien vraag je je af of je dat wel op een verantwoorde en veilige manier doet? Of misschien krijg je zelf fysieke klachten van bepaalde handelingen die je verricht. En vraag je je af dat handiger zou kunnen. 

Deze training is verplaatst naar 31 oktober. Meld je hier aan voor 31 oktober.

Als mantelzorger moet je van alle markten thuis zijn. Terwijl je nooit les hebt gehad in de zorg voor een ander. Heeft jouw naaste fysieke hulp nodig, dan kan dat behoorlijk belastend zijn voor jezelf. Daarom is het goed om te weten hoe je bepaalde handelingen het beste kunt uitvoeren. Fijn voor je naaste, maar niet in de laatste plaats belangrijk voor jezelf. Door handelingen op de juiste manier uit te voeren, voorkom je klachten en blessures bij jezelf.

We hebben het bijvoorbeeld over een ander helpen opstaan en zitten. Of een andere houding geven in bed. Of het duwen van een rolstoel. Gewone, alledaagse handelingen waar mantelzorgers mee te maken kunnen hebben, die fysiek belastend zijn.

De workshop vindt plaats in groepsverband. En wordt gegeven door een fysiotherapeut en een coördinator van Markant. De fysiotherapeut is BIG en CKR geregistreerd.

Wat gaan we doen 

We beginnen de workshop met een klein theoretisch gedeelte.

  • Regels rondom het verplaatsen;
  • Het hanteren van een rolstoel;
  • De juiste werking van een hoog-laagbed;
  • Kennismaking met hulpmiddelen ter ondersteuning van verplaatsingen;
  • Verschil tussen taken mantelzorger en professionele zorgverlener.

Maar we gaan vooral oefenen met:

  • Het duwen van een rolstoel;
  • Het lopen met een rollator;
  • Het begeleiden van iemand bij het gaan zitten of staan;
  • Het verleggen van iemand in bed.

Uiteraard is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

Waarom zou je meedoen? 
Als je weet dat je bepaalde handelingen op de goede manier doet, geeft dat je meer vertrouwen in de zorg voor je naaste. Daarbij voorkom je dat je zelf klachten krijgt door de fysieke belasting. Je krijgt veel praktische handvatten over hoe je hulpmiddelen kunt inzetten en oefent in de praktijk. Daarnaast is het altijd fijn om andere mantelzorgers te ontmoeten en van elkaar te leren.

Voor wie 
Voor iedereen die zich in dit verhaal herkent en in Amsterdam woont, of voor iemand zorgt die in Amsterdam woont.

Waar 
Logeerhuis Tolstraat, Tolstraat 75, 1073 RZ Amsterdam

Aanmelden 
Deze training is verplaats naar 31 oktober. Aanmelden