Bij triadisch werken staat de samenwerking tussen de naaste(n), cliënt en beroepskracht centraal. Een betere samenwerking leidt in de praktijk tot betere zorg voor de cliënt én het leidt tot meer werkplezier bij de professional. Tijdens deze training leer je hoe triadisch te werken binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Deze eerste training bereidt voor op de tweede training, waarbij het triadische gesprek centraal staat. Deze vindt plaats op (datum). Je mag ook één van de twee trainingen doen. Voor het alleen volgen van de tweede training is affiniteit met triadisch werken een pré.

Training 1
Samenwerken met naasten in de ggz, hoe doe je dat?

In deze interactieve training van één dag staat het werken met cliënten in de GGZ én hun naasten centraal. Hiervoor is het belangrijk om je te verplaatsen in de naasten. Wie zijn het? Wat maken zij mee? Wat hebben zij nodig en van wie? En welke ondersteuning is er voor ze? Je leert werken met een ecogram-genogram-levenslijn en aan de hand van ‘ruis’-kaartjes (Schuld-Schaamte-Stigma-Trauma-Trots-Taboe-Ruzie-Rouw-Levend Verlies) leer je te kijken naar de relatie client en naaste en welke ruis daartussen kan zijn. Door eenvoudige handvatten leer je bespreekbaar te maken waarom je wil samenwerken met de naasten. We kijken ook naar de Generieke Module Naasten. Hierin zijn landelijke handvatten beschreven over hoe hulpverleners in de ggz met naasten kunnen samenwerken.

“Gelachen, hersenen gekraakt en geoefend met de weerbarstigheden en kansen van het triadisch hulpverleningsgesprek. Er bestaan trainingen die goed zijn en er zijn trainingen die urgent zijn. Wat mij betreft moet elke Nederlandse hulpverlener kennis en ervaring krijgen in het samenwerken met en het ondersteunen van naasten. Herstellen doe je immers met elkaar!” – deelnemer

Aan de orde komt:

  • Triadisch werken: de verhoudingen tussen cliënt, mantelzorger en beroepskracht.
  • Wat betekent triadisch werken voor de samenwerking met de naasten?
  • Aandacht voor de zorgrelatie tussen naasten en cliënt.
  • Hoe kun je naasten betrekken als het contact tussen cliënt en naaste verbroken is.
  • Wat te doen wanneer de cliënt geen eigen netwerk heeft.

De trainer
De training wordt gegeven door Henk-Willem Klaassen. Hij was spv en werkt nu als zelfstandige, als trainer. Hij is expert op het gebied van samenwerken met naasten. Hij heeft het boek Bondgenoten, hoe familieleden en hulpverleners in de psychiatrie kunnen samenwerken (2014). Hij is nauw betrokken bij de Zorgstandaard Naasten en geeft geregeld AKWA GGZ-Talks. Hij is trainer en eigenaar van zijn zzp bedrijf www.naastenbetrokken.nl.

Wanneer
Deze eerste training vindt plaats op donderdag 5 juni van 9.30 tot 16.00 uur. De tweede training vindt plaats op 3 juli. Het is inclusief lunch.

Waar
Markant, Zwanenburgwal 206, 1011 JH Amsterdam

Voor wie
Voor professionals die werken binnen de GGZ of met GGZ-naasten in Amsterdam.

Aanmelden
Deelname is kosteloos. Vooraf aanmelden is wel verplicht. Dat kan via onderstaand formulier:

Aanmelden activiteit Triadisch werken in de GGZ - deel 1 - 5 juni

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres
Wil je Mantelzorgnieuws ontvangen? Ben je nog geen abonnee?
Maandelijkse nieuwsbrief voor mantelzorgers en beroepskrachten in Amsterdam e.o.