Ben jij benieuwd hoe andere vrijwilligers omgaan met onderwerpen die je tegenkomt door je vrijwilligerswerk? Hoe zij aankijken tegen situaties? Vind je het leuk om ervaringen te delen en om samen op zoek te gaan naar een hoe of waarom en mogelijkheden voor de omgang met bepaalde onderwerpen of situaties?

Iedereen maakt wel eens een situatie mee, waarin het nodig is om excuses te maken. Je excuses aanbieden is een krachtig communicatiemiddel. Een oprecht ‘sorry’ is veel waard en maakt dat je weer verder kan met iemand. Alléén maar ‘sorry’ zeggen helpt niet. Dat is ‘leeg’. Het gaat erom dat je oprecht bent in het tonen van spijt, van berouw. Het vergt moed om je hoofd te buigen voor iemand, te laten zien dat je de verantwoording op je neemt voor je fouten en dat je hoopt op vergeving en acceptatie. Hoe moeilijk en soms pijnlijk is dat? Hoe blijf je overeind als je oprecht je spijt betoont. Hoe ga je om met de excuses en de vraag om vergeving van een ander aan jou?

Na een inleiding over dit onderwerp door huisfilosoof Dick de Korte gaan we met elkaar in gesprek over dit spannende thema.

Doel en inhoud
Het Vrijwilligerscafé organiseren we als een ontmoetingsplaats, voor en door vrijwilligers. Om van elkaar en met elkaar te leren, uit te wisselen en vraagstukken te bespreken. Per keer staat er een ander thema centraal. Aan de hand van dit steeds wisselende onderwerp bespreken we vraagstukken met elkaar onder leiding van onze huisfilosoof Drs. Dick de Korte.

Deze keer gaat het over ‘Excuses en vergeving’.

Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn.

Docent
Drs. Dick de Korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was werkzaam als docent filosofie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dick de Korte volgde een driejarige opleiding voor meditatieleraar aan de School voor Zijnsoriëntatie en enige aanvullende trainingen mindfulness. Hij introduceerde mindfulness als vak aan de Hogeschool van Amsterdam en begeleidt meditatiegroepen.

Tijdsinvestering
2 uur

Studiemateriaal
N.v.t.

Aantal plaatsen
Het café biedt plaats aan 20 deelnemers.

Certificaat van deelname
Nee

Aanmelden en informatie
Je kunt je via je coördinator van Markant aanmelden. Meer informatie vind je op https://www.vrijwilligersacademie.net/nl/training/3119?r=nl/trainingen