In het Vrijwilligerscafé spreken wij, onder leiding van onze huisfilosoof Dick de Korte, over diverse thema’s. Het thema van dit Vrijwilligerscafé is polarisatie. Hoe komen we het tegen en hoe gaan we ermee om?

Het Vrijwilligerscafé organiseren we als een ontmoetingsplaats, voor en door vrijwilligers. Om van elkaar en met elkaar te leren, uit te wisselen en vraagstukken te bespreken. Per keer staat er een ander thema centraal. Aan de hand van dit steeds wisselende onderwerp bespreken we vraagstukken met elkaar onder leiding van onze huisfilosoof Drs. Dick de Korte.

In onze samenleving van vandaag zien we, op een andere manier dan voorheen, denk aan de sociale media, een verschijnsel dat we kunnen aanduiden met ‘polarisatie’.

Over tal van onderwerpen, zoals klimaat, gender, asiel of veronderstelde complotten, kunnen mensen lijnrecht tegenover komen te staan en elkaar gaan zien als dwaze tegenstander. Als dat gebeurt tussen jou en iemand die dicht bij je staat, een vriend of familielid, kan dat ertoe leiden dat je elkaar verliest. Dat kan heel pijnlijk en verdrietig zijn.

Onder leiding van huisfilosoof Dick de Korte gaan van ons bezinnen op het verschijnsel polarisatie, de mogelijke gevolgen ervan én hoe we ondanks grote meningsverschillen elkaar niet uit het oog hoeven te verliezen.

Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn.

Docent
Drs. Dick de Korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was werkzaam als docent filosofie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dick de Korte volgde een driejarige opleiding voor meditatieleraar aan de School voor Zijnsoriëntatie en enige aanvullende trainingen mindfulness. Hij introduceerde mindfulness als vak aan de Hogeschool van Amsterdam en begeleidt meditatiegroepen.

Tijdsinvestering
2 uur

Studiemateriaal
N.v.t.

Aantal plaatsen
Het café biedt plaats aan 20 deelnemers.

Certificaat van deelname
Nee

Aanmelden en informatie
Je kunt je aanmelden via je coördinator van Markant. Meer informatie vind je op de site van de Vrijwilligersacademie.