Het Vrijwilligerscafé organiseren we als een ontmoetingsplaats, voor en door vrijwilligers. Om van elkaar en met elkaar te leren, uit te wisselen en vraagstukken te bespreken. Per keer staat er een ander thema centraal. Aan de hand van dit steeds wisselende onderwerp bespreken we vraagstukken met elkaar onder leiding van onze huisfilosoof Drs. Dick de Korte.

In het vrijwilligerscafé van 22 februari gaan we ons bezinnen op het thema: Vertrouwen en betrouwbaarheid in het vrijwilligerswerk

Doel en inhoud
Vertrouwen is de basis van elke relatie. Zonder vertrouwen blijft er altijd een vorm van afstand bestaan, durf je je niet echt te ‘geven’. Vertrouwen is de verwachting dat iemand je niet in de steek laat en betrouwbaar is. Het betekent ook dat je bereid bent om je neiging tot controle op te geven en oprecht te geloven in de eerlijkheid en goede bedoelingen van de ander. Vertrouwen is iets kwetsbaars. Vertrouwen dat eenmaal beschaamd is, is niet snel weer te herstellen.

Hoe kom je dat tegen in je vrijwilligerswerk? Hoe besteed je aandacht aan het scheppen van een basis van vertrouwen en hoe ga je om met ‘beschaamd vertrouwen’?

Na een korte inleiding van ‘huisfilosoof’ Dick de Korte gaan we hierover van gedachten wisselen met elkaar. Welkom!

Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn.

Docent
Drs. Dick de Korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was werkzaam als docent filosofie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dick de Korte volgde een driejarige opleiding voor meditatieleraar aan de School voor Zijnsoriëntatie en enige aanvullende trainingen mindfulness. Hij introduceerde mindfulness als vak aan de Hogeschool van Amsterdam en begeleidt meditatiegroepen.

Tijdsinvestering
2 uur

Studiemateriaal
N.v.t.

Aantal plaatsen
Het café biedt plaats aan 20 deelnemers.

Certificaat van deelname
Nee

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via je coördinator van Markant. Meer informatie vind je op de site van de Vrijwilligersacademie.