In het Vrijwilligerscafé spreken wij, onder leiding van onze huisfilosoof Dick de Korte, over diverse thema’s. Het thema van deze herfsteditie van het Vrijwilligerscafé is Zelfdiscipline.

Het vrijwilligerscafé

Het Vrijwilligerscafé organiseren we als een ontmoetingsplaats, voor en door vrijwilligers. Om van elkaar en met elkaar te leren, uit te wisselen en vraagstukken te bespreken. Per keer staat er een ander thema centraal. Aan de hand van dit steeds wisselende onderwerp bespreken we vraagstukken met elkaar onder leiding van onze huisfilosoof Drs. Dick de Korte.

Zelfdiscipline
In haar boek Discipline legt de Filosoof Marli Huijer ons de vraag voor: ‘wat betekent het om zonder discipline te leven in een wereld waarin we in tegenstelling tot voorheen, vrij kunnen kiezen uit tal van mogelijkheden op het gebied van relaties, gender, opleiding , consumptiegoederen en vrije tijdsbesteding?

Meer en meer heeft discipline, die ons door anderen wordt opgelegd, plaats gemaakt voor discipline en zelfbeheersing die wij ons zélf moeten opleggen voor een enigszins geordend en gelukkig leven. Lukt dat? Slagen we erin onszelf regels op te leggen en ons daaraan te houden? Wat is jouw ervaring daarmee? Wat heb je op dit gebied geleerd? Hierover gaan we onder leiding van huisfilosoof Dick de Korte in gesprek in het Vrijwilligerscafé.

Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn.

Docent
Drs. Dick de Korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was werkzaam als docent filosofie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dick de Korte volgde een driejarige opleiding voor meditatieleraar aan de School voor Zijnsoriëntatie en enige aanvullende trainingen mindfulness. Hij introduceerde mindfulness als vak aan de Hogeschool van Amsterdam en begeleidt meditatiegroepen.

Tijdsinvestering
2 uur

Studiemateriaal
N.v.t.

Aantal plaatsen
Het café biedt plaats aan 20 deelnemers.

Certificaat van deelname
Nee

Aanmelden en informatie
Je kunt je via je coördinator van Markant aanmelden. Meer informatie vind je op de website van de Vrijwilligersacademie.