Bezorgd om een naaste met psychische problemen? Wil je leren anders te communiceren met elkaar? Zoek je naar manieren om beter je grenzen te stellen en je minder zorgen te maken? Doe mee met De Mat.

Voor deze training zitten we aan het maximale aantal deelnemers. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst door een mail te sturen naar info@markant.org. Of schrijf je in voor de volgende training.

De omgang met een naaste met psychische problemen kan best ingewikkeld zijn. Je naaste is misschien angstig, depressief, onberekenbaar, verslaafd of psychosegevoelig. Daardoor is het niet altijd makkelijk om goed met elkaar te blijven praten en elkaar te snappen. Dan zijn ruzies vaak onvermijdelijk. In de training De Mat leer je hoe het anders kan. En hoe je beter jouw grenzen kan stellen om jezelf te beschermen.

In de training leer je snel en eenvoudig inzien of je het gedrag van de ander accepteert of niet en wat je dan kunt doen. Je doet, kijkt, voelt en luistert. En je oefent 80% van de tijd op een speelse manier met concrete situaties uit je eigen leven als naaste. Sta je op rood of sta je op groen?

De methodiek van De Mat bestaat sinds 1996 en is een beproefde methode.

Ervaring van een ex-deelnemer:

“Al tijdens het volgen van de training veranderde het contact met mijn zoon: We hebben minder conflicten en ik kom beter voor mezelf op. Ik vond het soms confronterend, maar ik heb veel aan de training gehad.”

6 redenen om mee te doen

  • Je krijgt concrete handvatten en tips.
  • We bespreken veel voorbeelden uit de praktijk.
  • Je leert je grenzen te stellen.
  • Je krijgt inzicht in het effect van je eigen handelen.
  • Je leert hoe je je eigen houding of gedrag kunt afstemmen op het problematisch gedrag van de ander.
  • Je ontmoet anderen die in dezelfde situatie zitten en krijgt ruimte om steun te vragen.

Het uiteindelijke doel is dat je leert op een positieve manier te communiceren met je naaste en duidelijk je grenzen kunt aangeven. Dat jij de regie houdt in het contact en daarbij rekening houdt met de (on)mogelijkheden van jezelf en de ander.

De Mat-app voor ondersteuning
De Mat-app is speciaal ontwikkeld voor naasten van  mensen met een psychische kwetsbaarheid. Deze app helpt cursisten van De Mat effectiever omgaan met lastige situaties in de dagelijkse omgang met anderen. Je kunt situaties oefenen zoals dat op de training ook gebeurt, maar dan waar en wanneer je wilt.
Gratis te dowloaden in de App Store (ios) en Google Play (android)

Data en tijd
De training bestaat uit 7 bijeenkomsten met een vaste groep.
Deze reeks vindt plaats op vrijdagochtend van 09.30 tot 12.30 uur op de volgende data:
24 mei
31 mei
7 juni
14 juni
28 juni
5 juli
12 juli

Locatie
Markant, Zwanenburgwal 206, 1011 JH Amsterdam

Trainers
Deze training wordt gegeven door 2 gecertificeerde trainers van Bureau De Mat.

Informatie over kosten en deelname
Voor deelname is een vastgestelde diagnose bij je naaste niet nodig.

De training is kosteloos voor de deelnemers. Dat betekent niet dat de training niets kost. Dankzij subsidie van gemeente Amsterdam, kan Markant De Mat kosteloos aanbieden aan mantelzorgers van een naaste met een psychische problematiek. De training is erg gewild, dus we vragen 100% inzet van de deelnemers. Meld je dus alleen aan als je echt gemotiveerd bent en in de gelegenheid bent om de hele training te volgen.

In 2024 geven we De Mat 3 keer. De volgende training start op 4 september (in de avond).

Meer informatie
Voor meer informatie over de methode De Mat, kun je terecht op demat.nl
Voor meer informatie over deze training kun je ons bellen op 020 886 88 00 of mail naar info@markant.org

Aanmelden

Voor deze training zitten we aan het maximale aantal deelnemers. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst door een mail te sturen naar info@markant.org. Of schrijf je in voor de volgende training.