Zorg jij sinds kort voor een ander en komt daar steeds meer bij kijken? Voor je het weet, ben je de onmisbare steunpilaar voor je ouders, je buurvrouw of een goede vriend(in) die zorg nodig heeft. En zo rol je er langzaam in: je bent aan het mantelzorgen! 

Het kan zijn dat je van de een op de andere dag de rol van mantelzorger hebt. Bijvoorbeeld als je naaste een beroerte heeft gekregen en daar beperkingen aan overhoudt. Het kan ook dat je er langzaam inrolt. Bijvoorbeeld omdat je naaste steeds zieker wordt of gaat dementeren. Waar je hulp eerst volstond met het verlenen van hand- en spandiensten, wordt jouw zorg steeds meer nodig. En komen er steeds meer regeltaken op jouw bord. De zorg vraagt meer en meer tijd en energie.
Als je nog niet zo lang voor een dierbare zorgt, heb je vaak heb je geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Van praktische zaken, zoals het regelen van thuiszorg tot het organiseren van de zorg om jezelf niet voorbij te lopen. In deze workshop helpen we je op weg om tussen de bomen het bos (weer) te zien.

Hier gaan we het over hebben 

  • Kennismaking. Wat is ieders verhaal?
  • Wat houdt mantelzorgen in?
  • De 7 vragen van Huub Buijsen
  • De 4 wetten waaruit de zorg wordt gefinancierd.
  • Welke mogelijkheden zijn er voor ondersteuning voor de zorgvrager en voor jezelf?
  • Waar kun je terecht voor praktische hulp?

Natuurlijk is er ook voldoende tijd om al je vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen!

Waarom zou je meedoen? 
Het is emotioneel al moeilijk genoeg om een dierbare te steunen die jouw hulp en zorg nodig heeft. De praktische zaken komen daar nog bovenop. Door inzicht te krijgen in hoe de zorg is georganiseerd en wat er mogelijk is, kun je gerichter zaken regelen. Ook is het belangrijk dat je op tijd hulp vraagt, voordat het je allemaal te veel wordt.

Reactie van een deelnemer: 

“Ik ben blij dat ik deze workshop heb gevolgd. Ik weet niets van de zorg en wist totaal niet waar te beginnen. De kennis en inzichten die ik hier heb opgedaan, hebben mij veel tijd en moeite bespaart. Ik vind het al moeilijk genoeg om mijn moeder zo achteruit te zien gaan.”

Voor wie 
Voor Amsterdammers die nog niet zo lang voor een naaste zorgen en meer inzicht willen in de mogelijkheden voor ondersteuning.
En voor mantelzorgers die al enige tijd mantelzorgen, maar pas nu behoefte hebben aan ondersteuning.

Wanneer 
Donderdag 18 april van 9.30 tot 11.00 uur.

Waar 
Online via Teams

Aanmelden 
Meedoen kost niets. Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.