Zorgen voor een ander is mooi, maar het is niet de enige rol die je vervult in je leven. Naast mantelzorger ben je ook nog bijvoorbeeld collega, kind, ouder, partner, vrijwilliger, vriend(in)… Van de ene rol krijg je meer energie dan van de andere. Hoe hou je de balans? Sta je wel eens stil bij de vraag: hoe gaat het eigenlijk met mij?  

Bij gezondheid denken we vaak aan ziektes, kwalen en beperkingen. Als je die niet hebt, ben je gezond. Maar is dat zo? Positieve gezondheid gaat verder dan dat. Ben je gelukkig? Voel je je eenzaam? Kun je jezelf redden? Het gaat ook om zaken als veerkracht, zingeving, regie over je eigen leven, energie en geluk. Een positieve gezondheid betekent dat jij je op alle vlakken goed in je vel voelt zitten. Dat is voor iedereen anders, want niet iedereen vindt hetzelfde even belangrijk.

Als je mantelzorgt, kan dat een behoorlijke impact hebben op hoe jij je positieve gezondheid ervaart. Enerzijds kan het fysiek zwaar zijn, maar zeker ook mentaal. Je maakt je zorgen, moet veel regelen, het kan pijnlijk zijn om te zien hoe de ander lijdt. Ook kom je vaak minder aan jezelf toe, boet je in op je sociale leven of voel je je steeds weer schuldig richting je gezin of je werk. Allemaal factoren die van invloed zijn op je positieve gezondheid. 

Vaak weet je zelf donders goed dat het zorgen voor een ander impact op je leven en je gezondheid kan hebben. Toch is het lastig om de regie te pakken. Om dingen anders te gaan doen. Je cijfert jezelf weg om de mensen om je heen niet te hoeven teleurstellen. Maar om goed te kunnen (blijven) zorgen voor een ander, is het belangrijk dat je jezelf niet uit het oog verliest. Ben je energiek, positief en gelukkig? Hoog tijd om eens stil te staan bij je eigen gezondheid. 

Wat houdt deze workshop in?
Als je zorgt voor een ander, heeft dat in meer of mindere mate impact op je eigen welzijn. Je hebt te maken met uitdagingen die je moet inpassen in je leven. Daardoor loop je grote kans dat je jezelf voorbij holt. Zonder dat misschien zelf in de gaten te hebben. Dan helpt het om stil te staan bij jezelf en inzicht te krijgen waar het mogelijk spaak loopt. 

Deze workshop draait om jouw positieve gezondheid. Het draait even helemaal om jou. Wat vind jij belangrijk in het leven? En wat zou je willen of kunnen veranderen om je beter of gelukkiger te voelen? 

Voorafgaand aan de workshop krijg je huiswerk. Aan de hand van het spinnenwebmodel en een vragenlijst breng je in kaart hoe je ervoor staat voor wat betreft jouw positieve gezondheid. Dit is geen meetinstrument, maar een middel om in kaart te brengen hoe je zelf vindt dat je ervoor staat. 

In de workshop bespreken we een ieders uitkomst en gaan we op zoek naar wat je zou kunnen doen om beter in balans te komen. En hoe je stappen kunt zetten om dat te bereiken. Ook bespreken we welke ondersteuning je zou kunnen gebruiken en waar je daarvoor terecht kunt.   

 

Waarom zou je meedoen  
Aan het eind van de workshop heb je inzicht in hoe jij je huidige gezondheid waardeert en op welke gebieden je dat zou moeten of kunnen verbeteren om je beter te voelen. Je gaat weg met een persoonlijk plan van aanpak voor de stappen die je kunt gaan zetten om je positieve gezondheid te verbeteren. 

Voor wie
Voor iedereen die zich in dit verhaal herkent en in Amsterdam woont, of voor iemand zorgt die in Amsterdam woont.   

Wanneer
Maandag 15 mei van 10.00 tot 12.30 uur.  

Waar
Van Limmikhof, Nieuwe Keizersgracht 1A, 1018 DR Amsterdam

Aanmelden
Meedoen kost niets. Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.