We hebben een training voor jongeren die opgroeien met een ouder, broer of zus of goede vriend die ziek is of een beperking heeft. En die voor hen zorgen of zich zorgen maken over hen.

Deze training is wegens omstandigheden geannuleerd. De volgende startdatum is op 21 september.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je zorgt dat je vader zijn medicijnen inneemt, je jouw broertje ’s morgens naar de dagbesteding brengt, of elke dag moet koken omdat het je moeder niet lukt. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. Waarschijnlijk loop je door het zorgen zelf rond met zorgen. Daardoor kun je je misschien wat minder goed concentreren op bijvoorbeeld je huiswerk. En heb je minder tot geen tijd om leuke dingen met je vrienden te doen of gewoon een dagje te chillen in het park.

Dat je dag en nacht klaar staat voor een familielid met een ziekte, beperking of verslaving, mag gezien worden. Jij mag gezien worden. Het is tijd dat je – naast de zorg voor de ander – ook goed zorgt voor jezelf. En nu jij!

5 bijeenkomsten

Lijkt het je wat om anderen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten. Geef ja dan op voor de Zorg voor jezelf-training. We komen 5x bij elkaar in een groep. Je kunt onderling ervaringen, tips en tricks uitwisselen. En ondertussen werk je samen aan jezelf. Doel is dat je daarna de situatie thuis beter kunt handelen.
We komen 5x bij elkaar in deze training. Je hoeft niets voor te bereiden of te doen. Gewoon zorgen dat je aanwezig bent en kunt zijn. De meetings zijn altijd aan het einde van de dag. Maak je geen zorgen over je rammelende maag, want wij zorgen voor eten.

Waarom zou je meedoen?

 • Door mee te doen, voel je je gesteund en krijg je meer inzicht in je situatie.
 • Je leert andere jongeren kennen die in dezelfde situatie als jij zitten. Je kunt je ervaringen delen en leren van elkaars tips en tricks.
 • Je krijgt beter op een rijtje hoe jouw leven eruit ziet en wat je daaraan kunt en wilt veranderen.
 • Je leert jezelf beter kennen en leert veerkrachtiger te worden, waardoor je de situatie thuis beter kunt handelen.
 • Je leert hoe je hulp kunt vragen en accepteren.
 • Na de training kun je beter met je thuissituatie omgaan.

Wanneer en hoe laat

Elke meeting is van 17.00 tot 19.00 uur.

 1. Donderdag 23 maart 2023 – Introductie, elkaar leren kennen
 2. Donderdag 30 maart – Hoe ga je om met vervelende gedachten?
 3. Donderdag 6 april – Hoe voel jij je en wat zou je daaraan willen veranderen?
 4. Donderdag 13 april – Wat vind jij belangrijk in je leven, waar ben je goed in?
 5. Donderdag 20 april – Waar zou je hulp bij willen en hoe kun je dat regelen?

Aan het eind van elke meeting eten we samen. In de Ramadan houden we er rekening mee dat de zon onder is als we gaan eten.

Tot slot is er na een paar weken nog een terugkom-meeting, waarop we met elkaar bespreken hoe het je sinds de training is vergaan.
Deze is op donderdag 8 juni.

Waar is het?

Zwanenburgwal 206 in hartje Amsterdam, op het kantoor van Markant.

Aanmelden

Deze training is wegens omstandigheden geannuleerd. Je kunt je vast aanmelden voor de volgende startdatum op 21 september. Bel of app dan met Tessa: 06 42 22 40 51.