In Amsterdam Zuid staan dagelijks vele buurtbewoners klaar om anderen te helpen. Voor Elkaar in Zuid (Echo) portretteert iedere week een bewoner uit Amsterdam Zuid die zich inzet voor een ander. Deze keer Fleurien Dingemans (46 jaar) uit het Museumkwartier die zich inzet als stervensbegeleider bij Markant.

Laatste levensfase
‘Ik begeleid mensen die in hun laatste levensfase zitten. In deze fase wordt hun wereld letterlijk heel klein, het is  verworden tot een kamer in een verzorgingstehuis. En vaak zijn ze heel eenzaam, om verschillende redenen. Omdat iedereen om hen heen al dood is, ze zelf verkozen einzelgänger waren of omdat na een lang ziekbed vrienden afhaken. Op het moment dat zij zijn opgegeven en weten dat ze gaan is er vaak toch behoefte aan contact. Markant koppelt mij aan die persoon en dan bouw ik contact op in die laatste paar maanden.

Geen spijt
Ik heb nu een cliënt waarmee ik vrij slecht kan communiceren, dan neem ik mijn hond mee. Het contact gaat via de hond, knuffelen met de hond en muziek luisteren. Soms heb je wel echt diepere gesprekken, kun je wel communiceren met het woord, dus het verschilt heel erg. De cliënten zijn leidend in hoe het contact vorm krijgt  Ik doe dit nu denk ik twee jaar en heb nooit een seconde spijt gehad. Het idee dat iemand eenzaam doodgaat dat is  een schrikbeeld. Hierdoor dacht ik, als ik dan toch iets wil doen, dan lijkt me dit het meest zinnig.

Rust om te gaan
Ik ervaar het totaal niet als zwaar. Mensen denken dat je de hele tijd zware en diep filosofische gesprekken hebt, dat is helemaal niet zo. Het gaat veel meer over zintuigen, muziek, praten over eten. Dat is allemaal veel belangrijker. Omgaan met de dood leert eigenlijk vooral veel over het leven. Het is belangrijk dat je de rust hebt om te gaan, het verschil tussen mensen die nog vasthouden aan het leven en mensen die kunnen gaan is enorm. Dat is een belangrijke motivatie voor mij, mensen de rust geven om te gaan. Dit contact geeft mij heel veel inspiratie als kunstenaar, het brengt andere thema’s en gedachten en dat helpt mij bij mijn schilderijen. Dat had ik niet zo van te voren bedacht maar zo heeft wel uitgepakt. Het past heel mooi in mijn hele systeem als mens en maakt volledig deel uit van mijn wereld.’

Heb jij hart voor Amsterdam? Word vrijwilliger bij Markant! Kijk op www.markant.org/vacature voor afwisselende vacatures. Mail naar info@markant.org of bel (020) 886 88 00