Elke 2 jaar doet Alzheimer Nederland een onderzoek onder mensen die voor een naaste zorgen met dementie. De uitkomsten van deze Dementiemonitor in 2024 laten zien dat er nog veel te verbeteren valt.

Mensen die voor een naaste met dementie zorgen, doen dat vooral voor een partner (42%), ouder of schoonouder (49%).

Begrip en hulp van de omgeving wordt steeds minder, naarmate de dementie van de naaste vordert. Terwijl dan juist meer hulp nodig is. Ook krijgen overbelaste mantelzorgers juist minder hulp van familie en vrienden dan mantelzorgers die minder belast zijn. Minder dan de helft van de mantelzorgers durft zelf om hulp te vragen.

Mantelzorgen met een betaalde baan
Vooral werkende mantelzorgers hebben het zwaar. Bijna de helft van de mantelzorgers van mensen met dementie heeft een betaalde baan. Zij zorgen vooral voor een ouder of schoonouder. Eén op de vijf werkende mantelzorgers ervaart weinig tot geen begrip van hun werkgever. Zij hebben er juist wel behoefte aan om hun situatie te bespreken met hun werkgever. Ze hebben meer flexibiliteit nodig om werk en zorg te combineren. Zoals vaker thuis werken. 1 op de 5 werkende mantelzorgers is zelfs minder gaan werken om de zorg te kunnen blijven doen.

Tekort aan personeel in verpleeghuizen
Er is te weinig zorgpersoneel, zegt 51% van de mantelzorgers van wie de naaste met dementie in een verpleeghuis woont. Bijna een kwart heeft dit jaar door het tekort aan zorg personeel minder zorg gekregen. Bijna de helft vindt ook dat de activiteiten niet aansluiten bij wat hun naaste leuk vindt.

Casemanager is belangrijk
Volgens mantelzorgers is een casemanager de belangrijkste vorm van zorg en ondersteuning. De casemanager dementie zit in de basisverzekering. Wel geeft 13% van de mantelzorgers aan dat casemanagement te laat is gestart. Dat zou maximaal 6 weken mogen zijn. In de top-5 van belangrijkste zorg en ondersteuning staan verder: hulp bij het huishouden, zorg van de huisarts, thuiszorg en groepsactiviteiten voor de naaste.

De belangrijkste uitkomsten in beeld

 

Meer weten?

Lees meer op de site van AlzheimerNL

Download de rapportage van het onderzoek