Op woensdag 22 november gaan we weer naar het stemlokaal om te stemmen wie we in de Tweede Kamer willen. Waar kun je terecht met een beperking? En welke partij heeft oog voor de mantelzorger?

Standpunten van de partijen
Wil je weten hoe de partijen denken over (mantel)zorg, raadpleeg dan de KiesWijzer Mantelzorg van MantelzorgNL of kijk het zorgdebat terug.

KiesWijzer Mantelzorg

 

 

 

Wil je uit de mond van de politici horen wat hun plannen zijn voor de zorg, kijk dan het Grote Zorgdebat van 14 november terug. Aan het eind laten de partijen hun licht schijnen over mantelzorg.

Stemmen met een (licht) verstandelijke beperking
Op de site www.stemjijook.nl wordt duidelijk uitgelegd waarom we stemmen en hoe het werkt. Onder meer met veel filmpjes. Ook handig voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Stemmen voor jouw naaste
Kan degene voor wie je zorgt zelf niet de deur uit om te stemmen? Via een machtiging kun jij dat voor diegenen doen. Een algemene volmacht geldt niet. Je naaste moet jou een volmacht geven via het stemformulier. Kijk op dit filmpje hoe een volmacht werkt.

Stemmen voor mensen met een beperking
De Rijksoverheid zet dat allemaal op een rijtje op de pagina Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking?

Toegankelijke stemlokalen
Sinds een aantal jaar moeten alle vaste stemlokalen rolstoeltoegankelijk zijn. Mobiele stemlokalen zijn dat niet altijd. Gemeente Amsterdam heeft een handig overzicht van de stemlokalen. Je kunt hier filteren op allerlei vormen van toegankelijkheid. Zo kun je een stembureau vinden dat hulp biedt aan blinden en slechtzienden of een stemlokaal met parkeermogelijkheid voor gehandicapten.
Stembureaus in Amsterdam