Vrijwilliger Jeroen Coumans (39) bezoekt iedere zaterdagochtend de terminaal zieke Remmert Veen (80). In de Echo zag Jeroen een advertentie van mantelzorgorganisatie Markant die hem erg aansprak. Hij besloot zich aan te melden bij Markant omdat hij er al langer over nadacht vrijwilligerswerk te doen.  

Jeroen is van huis uit gewend iets voor een ander te doen op het moment dat het slecht gaat. Hij was al mantelzorger geweest toen zijn moeder een tijd ziek was. Wat het Jeroen oplevert, is dat hij een uur of twee alleen maar bezig is met iemand anders en zijn eigen beslommeringen even kan vergeten. Voor hem is dit vrijwilligerswerk goed te combineren met een drukke baan, familie en vrienden.  

Ossenworst
Remmert en Jeroen hebben het samen heel gezellig; ze drinken koffie, kletsen veel en maken af en toe een wandelingetje of ze gaan op pad met de auto. Remmert veert enthousiast op: “Als ik ossenworst moet hebben, rijden we naar Badhoevedorp. Daar heeft de slager lekkere Amsterdamse ossenworst.” 

Autorijden
“Soms heeft Remmert heel erg de behoefte om nog even auto te rijden. Dan halen we zijn Peugeot uit de garage en dan gaan we een stukje rijden”, vertelt Jeroen. “Al tijdens de eerste keren dat ik hier langskwam vroeg Remmert of ik een rijbewijs heb, omdat hij wel weer eens zin had in die ossenworst.” 

Thuiszorg
Remmert en Jeroen bespreken zo’n beetje alles wat er speelt in hun levens. Het gaat over familie, vakantie en ook over de thuiszorg. “Remmert kletst heel graag, maar hij vraagt ook dingen aan mij, bijvoorbeeld hoe het op mijn werk gaat, hoe het met mijn vriendin en familie gaat. Als ik op vakantie ben geweest, wil hij van de hoed en de rand weten. Hij is heel geïnteresseerd. Andersom vertelt hij ook graag over de mensen van de thuiszorg die bij hem langs komen”, aldus Jeroen.

Bamiblok
Remmert heeft een lijst aangelegd van 24 ‘vriendinnen’ van de thuiszorg die bij hem langskomen. Soms neemt Paula een bamiblok mee. “Over iedereen op die lijst weet Remmert wel een anekdote te vertellen”, zegt Jeroen. “Remmert eet graag een vette hap, iets van de Febo of een hamburgertje of zoiets. De mensen van de Thuiszorg zijn vooral voor de persoonlijke verzorging, maar omdat Remmert niet meer zo goed ter been is, nemen ze wel eens een lekkernij voor hem mee.” 

Heb jij hart voor Amsterdam? Word vrijwilliger bij Markant! Kijk op www.markant.org/vacature voor afwisselende vacatures. Mail naar info@markant.org of bel 020 88 68 80.