Markant
Markant ondersteunt mantelzorgers in Amsterdam. We informeren, adviseren en organiseren activiteiten, cursussen en bijeenkomsten met praktische informatie en tips om beter met je situatie om te gaan. Daarnaast zet Markant vrijwilligers in die jouw zorgtaken – gedeeltelijk – een paar uur per week kunnen overnemen. Alle hulp en ondersteuning van Markant is gratis.
Ook adviseert Markant de gemeente op het terrein van mantelzorg. En werken we aan meer bewustwording bij professionals die in hun werk met mantelzorgers te maken hebben.

Veel van onze activiteiten worden mogelijk gemaakt door of doen wij in opdracht van de gemeente Amsterdam en/of de stadsdelen. Verder werken wij nauw samen met de door de gemeente ingestelde Buurtteams en met maatschappelijke organisaties in de stad.

Dit doet Markant voor jou
Onze opdrachtgevers
Onze samenwerkingspartners

Gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam heeft een pagina op haar website met alle relevante informatie voor mantelzorgers. Daar vind je welke gemeentelijke voorzieningen en regelingen er zijn voor mantelzorgers. Maar de site wijst ook de weg waar je moet zijn met andere vragen. In Amsterdam zijn er sinds 2021 Buurtteams om hulp en advies dichter bij de bewoners te brengen. Ook is er een Sociaal Loket waar je met vragen naar toe kan.

Website over mantelzorg van de gemeente Amsterdam

Buurtteams Amsterdam
Het buurtteam is een plek in de buurt waar je naartoe kan met je vragen over zorg, wonen, gezondheid, werk, geld, ontmoeten of veiligheid. Elk stadsdeel heeft meerdere buurtteams. Bij de buurtteams kan je ook terecht met vragen rondom mantelzorg, maar ook met andere zorgvragen over bijvoorbeeld (langer) zelfstandig thuis wonen en aangepast vervoer. In sommige stadsdelen heb je nog een (voormalig) mantelzorgconsulent. Deze wordt nu aandachtsfunctionaris genoemd.

Website Buurtteam Amsterdam
Vind een Buurtteam in jou buurt
Download: folder Buurtteam Amsterdam.

Sociaal Loket
Elk stadsdeel heeft een Sociaal Loket waar je terecht kan voor vragen rondom zorg. Het loket geeft gratis informatie, advies en ondersteuning. Het doel van het loket is je zo te helpen dat je weer zelfstandig verder kan. Je kan hier van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur binnenlopen.
Bel voor het maken van een afspraak of een telefonisch consult: 020 255 2916.

Sociaal Loket
Online afspraak maken bij het Sociaal Loket

Mantelzorgconsulenten Amsterdam
Een aantal stadsdelen hebben nog een mantelzorgconsulent of aandachtsfunctionaris. Zij hebben kennis over regelingen en voorzieningen voor mantelzorgers en kennen de mogelijkheden van aanbod in jouw buurt. Je kan ook bij hen terecht voor het regelen van praktische zaken, zoals vervoer en dagbesteding. Of hulp krijgen bij het organiseren van financiën en administratie op het gebied van mantelzorg. Vraag meer informatie aan bij jouw buurtteam.