We hebben een nieuwe tool voor professionals: het ecogram. Met een ecogram breng je de sociale en professionele contacten van de hulpvrager in beeld. Deze röntgenfoto van het netwerk overstijgt traditionele familiebanden en omvat ook niet-familieleden met wie de zorgvrager een waardevolle persoonlijke band heeft. Zoals vrienden, kennissen, buren, collega’s en oude connecties. Ook hulp- en zorgverleners kunnen worden toegevoegd. 

Het netwerk kan een essentiële rol spelen in de zorg en ondersteuning, zowel op praktisch als emotioneel vlak. Mensen in de omgeving willen vaak betrokken worden en blijven. Door met hen samen te werken, kan de zorgkwaliteit rondom de hulpvrager worden verbeterd. Door gelijkwaardig samenspel kun je van elkaar leren.

De hulpvrager is het uitgangspunt in het ecogram. Daarmee creëer je eigenaarschap en wordt de hulpvrager bewust van zijn eigen netwerk en hulpbronnen. Het ingevulde ecogram kan worden meegenomen naar andere professionals met wie de hulpvrager te maken heeft of krijgt. Het kan worden aangevuld met nieuwe contacten.

Voorbeeld:

Ecogram

Zoek samen een plek in huis om het ecogram zichtbaar op te hangen (bijv. op de koelkast).

Download het ecogram op de pagina met informatie om te downloaden.