Respijtzorg betekent dat jouw zorg tijdelijk wordt waargenomen, zodat je even vrijaf kan nemen. Het is moeilijk om de zorg voor je naaste uit handen te geven. Daarom is het belangrijk dat je het vertrouwen hebt dat er goede vervangende zorg is voor jouw naaste. Dan kan je met een gerust hart op pad. Wij helpen je graag bij het zoeken naar en regelen van vervangende zorg of door het inzetten van een van onze vrijwilligers.

Voor Jamila regelden we vrijwilliger Suus die regelmatig haar gehandicapte zoon gezelschap houdt. Over de eerste keer dat Suus bij haar thuis kwam en zij de deur uitging, vertelt ze: Ik dacht dat ik gek werd van ongerustheid. Voelde me ook schuldig dat ik voor mezelf koos. Bij thuiskomst zie ik mijn zoontje prinsheerlijk in zijn rolstoel zitten met vers gebakken koekjes! Die grote lach op zijn gezicht maakte alles goed. Ik laat hem nu vaker alleen met Suus, de vrijwilliger.

Twee soorten respijtzorg
Informele respijtzorg: De zorg wordt voor een afgesproken tijd/dagdeel overgenomen door vrienden of familieleden. Ook de inzet van een vrijwilliger valt onder informele respijtzorg. Hierdoor heb je even tijd voor jezelf. Je hebt hier geen indicatie voor nodig.

Formele respijtzorg: De zorg wordt buitenshuis door professionals overgenomen, doordat degene voor wie je zorgt naar de dagbesteding gaat, naar logeeropvang, of een dagdeel naar het Amsterdams Ontmoetingscentrum (AOC) of een zorgboerderij. Voor formele respijtzorg heeft de zorgvrager wel een indicatie nodig.

Informele respijtzorg via Markant  
Markant biedt informele respijtzorg door de inzet van een vrijwilliger. Wij regelen geen formele respijtzorg.

Wil je graag elke week een paar uurtjes vrijaf om iets voor jezelf te plannen Of zoek je gezelschap voor degene(n) voor wie je zorgt, zodat je even de handen vrij hebt en je naaste eens een ander gezicht ziet? Dan heb je baat bij de inzet van een vrijwilliger. We gaan daarbij niet over één dag ijs: zorg overdragen kost tijd en het gaat erom dat zowel jij als degene voor wie je zorgt zich daar prettig bij voelen. Daarom komen we na jouw aanvraag eerst bij je thuis voor een intake.

Afgestemd op jouw wensen en situatie
Tijdens de intake geef je aan waaraan jij en de verzorgde behoefte hebben. Je kan op flexibele basis of op een vaste dag ondersteuning krijgen. Geef aan waar jij en je naaste zich prettig bij voelen. Wij stemmen de inzet van een vrijwilliger gericht af op jouw situatie.

Na de intake gaan we op zoek naar een vrijwilliger die bij jouw wensen past en van wie wij denken dat hij of zij goed zal klikken met jou en jouw naaste. De volgende stap is dan dat de vrijwilliger kennis komt maken. Klikt het? Dan hebben we een match!

Tip
Praat met je naaste over vrije tijd. Juist omdat je zo vaak (en heel intensief) samen bent, is het goed af en toe even afstand te nemen. Neem gerust contact met ons op, wij bemiddelen daarin en maken het discreet bespreekbaar.


Links
Markant vrijwilligers aanbod
De respijtwijzer