Het gevoel van erbij horen en ertoe doen is voor ieder mens een basisbehoefte. Wist je dat 49% van de bevolking zich (weleens) eenzaam voelt? En dat “slechts” 10% daarvan ouderen zijn? In de week van 28 september tot en met 4 oktober is het de week tegen eenzaamheid*. In deze week staan we stil bij iedereen die zich eenzaam voelt.

Mantelzorg en eenzaamheid
Eenzaamheid kent vele gezichten en vormen. Iedereen voelt zich weleens eenzaam, de een wat meer dan de ander. Ook mantelzorgen kan eenzaam voelen. Mantelzorger ben je meestal niet voor even. De zorg is vaak intensief, het verandert je leven en je besteedt veel tijd met en aan je zieke naaste. Dat doe je graag en met je hart, maar het kan ook zwaar zijn. Soms mis je een bepaalde verbondenheid met een naaste of ervaar je moeizaam of oppervlakkig contact, bijvoorbeeld met een naaste die dementie heeft. Ook kun je een betekenisvolle relatie in je leven missen. Omdat je soms beperkt of geen sociaal contact hebt is het belangrijk om andere mensen te blijven ontmoeten en iets voor jezelf te doen! In de week tegen eenzaamheid worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd om mensen met eenzaamheid te bereiken en te steunen. In vrijwel alle gemeenten is een maatschappelijk initiatief waaraan je kunt deelnemen. Laat je inspireren en kijk wat jij kunt doen tegen (jouw) eenzaamheid. Op deze pagina vind je een overzicht van alle initiatieven. 

Samen tegen eenzaamheid
Ook vanuit Markant bieden we ondersteuning. Markant helpt door je gratis cursussen en bijeenkomsten te bieden om je in je kracht te zetten en lotgenoten te ontmoeten. Zo nu en dan een ontspannen groepswandeling aanbieden doen we ook. Samen tegen eenzaamheid!

*De week tegen eenzaamheid wordt in het kader van het actieprogramma Een tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van VWS.