Foto van Ali AkyuzAli Ekrem Akyüz is 24 jaar en geboren en getogen in Utrecht. Hij volgt de opleiding Social Work aan de Hogeschool Inholland in Amsterdam en werkt daarnaast als teamleider bij de AH in Utrecht. In zijn 1e jaar liep hij stage bij Markant: “Een klasgenoot liep al stage bij Markant en vond het echt iets voor mij. Dus ben ik gaan kijken.” 

Via klasgenoot 
In februari 2023 begon Ali aan zijn opleiding. Binnen 2 maanden moest hij een stageplek hebben. Ali: “Eerst kon ik niks vinden. Ik zocht iets met jongeren op internet, bij de stagemarkt, Indeed en op LinkedIn, maar kon niks vinden. Via een klasgenoot kwam ik bij Markant. Hij liep al stage bij Markant en vond het echt iets voor mij. Dat je met mensen omgaat en dat ik dat heel goed kan. Dus ben ik gaan kijken en heb ik gesolliciteerd. Ik kon gelijk op gesprek komen. Al snel gingen mijn begeleider van Markant en ik samen naar de cliënt en kon ik ook snel beginnen.”

Heel interessant 
Ondanks dat Ali iets zocht met jongeren, heeft hij er geen spijt van dat hij heeft gekozen voor zijn stage bij Markant: “Ik vond het hartstikke leuk. Ik had nog nooit gewerkt met ouderen, alleen als klanten bij de AH,” zegt Ali lachend. “Maar niet met ouderen met een aandoening of ziekte. De mevrouw waar ik kwam had dementie en meneer was eenzaam en somber. Ik vond het heel interessant om naar ze te luisteren en bij ze te zijn.”

Elke dinsdag 
Tijdens zijn stage ging Ali iedere week op dinsdag naar zijn cliënten in Amsterdam-Zuidoost. “Elke dinsdagochtend ging ik op bezoek bij mevrouw en op dinsdagmiddag bij meneer. Mevrouw was 71 jaar en had dementie. Met haar deed ik allerlei activiteiten, zoals kleuren, tuinieren, samen lunchen. Daarna ging ik door naar meneer. Hij was 74 jaar en woonde vlakbij mevrouw. Bij meneer ging het vooral om gesprekken voeren. Door zijn lichamelijk ongemakken lag hij altijd en wilde hij geen activiteiten ondernemen. We spraken over zijn verleden en de moeilijke dingen die hij had meegemaakt in zijn leven. Hij heeft veel mensen verloren, waaronder zijn vrouw en zijn kinderen. Nu is hij helemaal alleen en accepteert niemand. Behalve zijn kleindochter en mij dus. Maar soms belde hij dat hij liever niet had dat ik kwam. Dat begreep ik en dan ging ik niet. We spraken veel over reizen en de landen waar hij was geweest en de plannen die hij nog had. Ik was echt een luisterend oor. Hij heeft me ook veel tips gegeven over het leven, hele waardevolle tips.”

Gezellig kletsen 
Iedere situatie en iedere inzet is weer anders. “Bij mevrouw zijn, vond ik het leukst. Bij haar deed ik veel en ik zag aan haar dat het haar iets deed, ze werd er blij van. Ze hield heel erg van kleuren en muziekluisteren. Voorheen deed ze dat met haar partner, maar die was kort voor ik kwam overleden. Daarna werd haar geheugen slechter, maar ook haar gehoor. Als ik bij haar was had ze meer motivatie om bijvoorbeeld te kleuren en dan ging ze ook gezellig kletsen. Over haar moestuintje en dat ze altijd met haar man ging wandelen. Dus als het lekker weer was, gingen wij ook samen wandelen, bijvoorbeeld naar haar moestuintje. Dan liet ze me zien wat er allemaal groeide.”

Andere doelgroep 
Nu zit Ali in zijn 2e studiejaar en heeft hij weer een nieuw stageadres. Deze keer wel met jeugd. Ali: “Nu loop ik stage in Diemen en bereid ik 1e-jaarsleerlingen van het Mbo voor op een stage bij een bedrijf. Ik onderneem veel activiteiten en geef bijvoorbeeld workshops. Het zijn wel lastige leerlingen, ze luisteren niet altijd of hebben geen zin. Maar ik vind beide leuk. Het zijn hele andere doelgroepen. De ouderen waar ik kwam hebben het leven al meegemaakt, deze leerlingen nog niet.”

Individuele begeleiding 
Studenten die stagelopen bij Markant worden allemaal individueel begeleid. Ali: “De begeleiding van Marieke, mijn stagebegeleider bij Markant, was prima. Ik kon altijd bij haar terecht en mocht haar bellen of mailen. En elke maand leverde ik een reflectieverslag in. Ze gaf me dan tips en om de 4 weken hadden we een Teamsgesprek. Dat vond ik heel prettig. We bespraken de voortgang en ik gaf haar informatie over de cliënten. Zo ging ik op een dinsdag weer op bezoek bij meneer, maar deed hij de deur niet open. Het was helemaal donker. Ik schrok toen een beetje, was er iets gebeurd? Ik belde meneer, maar hij nam niet op. Normaal gesproken stuurde hij altijd een berichtje van tevoren als onze afspraak niet doorging. Toen heb ik mijn begeleider bij Markant gebeld, wat moet ik doen? Moet ik zijn kleindochter bellen? Marieke adviseerde me om haar te appen en naar huis te gaan. Ik kreeg al snel een berichtje van zijn kleindochter dat meneer een doktersafspraak had en deze helemaal was vergeten. Een andere keer had meneer last van het raam van zijn tuindeur. Die was beslagen en zat vol vlekjes. Dus dacht ik dat maak ik wel schoon voor hem. Dat schreef ik ook in mijn reflectieverslag. Waarop Marieke aangaf dat ik dat eigenlijk niet hoef te doen. Ik had er geen spijt van en meneer was blij. Maar ik begreep de boodschap wel.”

Blije gezichten 
Op de vraag of Ali andere studenten aanraadt om stage te lopen bij Markant, geeft hij duidelijk antwoord. Ali: “Zeker, ja! Je leert veel over het werken met diverse cliënten, met verschillende aandoeningen en ziektes. En je leert daar gelijk meer over. Ik heb ook workshops mogen volgen, zoals de basistraining. Daar heb ik heel veel van geleerd. Je levert een betekenisvolle bijdrage aan iemands welzijn. Elke week langsgaan bij iemand die eenzaam is, daar wachten ze gewoon op. Je hebt leuke gesprekken, doet leuke activiteiten, het geeft hun en jou een goed gevoel. Dat zie je aan de blije gezichten als de deur opendoen: je bent er weer, wat gaan we vandaag doen? Het is wel belangrijk dat je afstemt op de behoefte en wensen van de cliënten. Iets doen wat ze niet leuk vinden, schiet niet op. Het zijn directe mensen, die het zeggen als ze iets niet fijn vinden. Daar moet je klaar voor zijn.”

Volg jij een opleiding in Zorg en Welzijn?
En wil je net als Ali stagelopen bij Markant? Kijk dan snel op onze website en meld je aan! Of kijk alvast op onze website voor onze vacatures.

Lees hier nog meer ervaringsverhalen van onze vrijwilligers.