Als mantelzorger kunt u bepaalde zorgkosten aftrekken van de belasting. Denk bijvoorbeeld aan de reiskosten die u maakt voor ziekenbezoek. Het is vaak zo dat u veel regelt voor degene die u verzorgt. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Er zijn verschillende belastingvoordelen, die vindt u in de onderstaande links.

Aangifte doen! 
U bent niet verplicht om jaarlijks belastingaangifte te doen, maar het kan lonen om dat toch te doen. De Belastingdienst houdt namelijk bijna altijd geld in op uw loon, uitkering of pensioen. Maakt u kosten om bij degene voor wie u zorgt te kunnen zijn? Dan kunt u die vaak gedeeltelijk terugkrijgen.

De aftrek van deze kosten zorgt er voor dat uw toetsingsinkomen lager is. Op basis daarvan wordt bijvoorbeeld de eigen bijdrage van de Wmo, de huur-, zorg-, of kinderopvangtoeslag bepaald. Hoe lager uw inkomen: hoe meer kans u maakt om toeslag te ontvangen.

Wat kan de gemeente Amsterdam voor u betekenen?  
Kunt u hulp gebruiken bij het invullen van formulieren of weet u niet welke regelingen voor uw situatie van toepassing zijn? Ga dan naar het Sociaal Loket bij u in de buurt. Zij helpen u verder.

Links 

Belastingdienst, wat is aftrekbaar?
Meerkosten, wat is aftrekbaar? 

Tip!

Wilt u hulp bij het invullen van een aangifte voor de belasting? Er zijn vrijwilligers die u daarbij kunnen helpen, bv. de Formulierenbrigade.

Petra: “Als ik zo’n blauwe enveloppe zie, word ik al zenuwachtig. Het is echt wel fijn dat er vrijwilligers zijn die zo’n aangifte met je willen invullen. Ieder z’n ding zeg ik.”