Foto Bert van WijkBert van Wijk is 69 lentes jong en woont in Amsterdam-Oost. Hoewel hij in Amsterdam is geboren, kende hij de stad eigenlijk niet. Totdat hij in 1993 weer naar Amsterdam verhuisde. Bert is nu bijna 2 jaar vrijwilliger bij Markant en begint zich echt thuis te voelen: “Het gevoel dat iemand mij in vertrouwen neemt, vind ik een hele eer.” 

Bekend terrein 
Vrijwilligerswerk is bekend terrein voor Bert: “Mijn vader is dominee en hij ging altijd op huisbezoek bij mensen. Toen ik een jaar of 10 was, zei mijn vader dat ik dat ook eens moest gaan doen. Ik ging toen langs bij een oudere mevrouw die wat spullen zou hebben voor mijn elektrische trein. Ik bel daardoor gemakkelijk aan bij mensen. En ik word niet verlegen van over de drempel te stappen, ik voel me snel thuis. Tijdens mijn studie aan de kunstacademie in Utrecht heb ik mijn inkomen aangevuld met tuinwerk bij mensen. Af en toe kwamen daar wat extra dingen uit voort. Zo ging ik een oude dame opzoeken waar ik ooit de tuin voor had gedaan. Dan gingen we af en toe koffiedrinken. Ik was eenzaam en zij ook.”

Eenzaam
Helaas lukt het Bert in de jaren daarna niet om een vaste baan te vinden. “Ik voelde me eenzaam en wilde niet thuiszitten. Ik ben vrijwilligerswerk gaan zoeken om de eenzaamheid niet te voelen. Maar uiteindelijk ging het veel verder en was het veel rijker dan dat. Het begon met schoonmaken, maar dat was niet mijn ambitie. Ik vond het gewoon fijn om bij iemand thuis te komen, een band op te bouwen en samen koffiedrinken vond ik heel prettig. Daar had ik gewoon behoefte aan. Later ging ik vriendschappelijke huisbezoeken doen, dat ging me gemakkelijk af. Soms dacht ik dat ik er meer aan had dan diegene die ik opzocht. ”

Markant
Uiteindelijk komt Bert in contact met Markant. “Ik was vrijwilliger bij een organisatie die me gekoppeld had aan een dame van 99 jaar. Wegens bezuinigingen zou deze koppeling stoppen. Samen hebben we toe besloten om zelf door te gaan, ik kon haar niet aan haar lot overlaten. Ik kon haar niet missen. Via via kwam ik toen in contact met Markant voor ondersteuning voor mevrouw. Ik raakt in gesprek met de afdeling voor palliatieve zorg, dat is voor mensen die niet lang meer te leven hebben. Jaren geleden had ik al overwogen me aan te melden bij een hospice, maar dat was iets te heftig. Deze dame was ook palliatief, dus daar had ik al wat ervaring mee. Zo heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij Markant. Ik kon al vrij snel de basistraining volgen. Ik had al heel wat ervaring met oudere mensen en ook met overlijden, dus kon ik snel ingezet worden.”

Palliatieve zorg 
Bert begint in november 2021 als vrijwilliger bij mensen die niet lang meer te leven hebben. “Ik ging op bezoek bij een dame van 70 jaar. Ze had een ziekte en wist dat ze niet lang meer te leven had. Ze had gelukkig een heel goed netwerk en relaties met de familie. Ze had ook hele lieve kinderen. Ze was heel blij dat ik zou komen en dat ze eindelijk iemand had om mee naar de Albert Heijn te kunnen! Ze was zo dankbaar, het leek wel alsof ze alleen nog maar licht wilde geven nu ze wist dat ze dood zou gaan. Ik vond het heel fijn om bij haar te zijn, maar ook om met haar onderweg te zijn. We gingen 1x in de week naar de supermarkt om voor een week boodschappen in te slaan. Soms nam ik wat te drinken mee en dan dronken we samen wat op een bankje en genoten van het buiten zijn. Dan bleven we soms gewoon heerlijk buiten zitten. En dan bracht ik haar weer naar huis. Ik heb wel erg verdriet gehad toen ze overleed. Maar ik ben heel blij dat ik haar en haar kinderen heb leren kennen. Ze namen me helemaal op en daar had ik veel aan.”

Chronisch ziek 
Omdat Bert het zo fijn vindt om ingezet te worden en best wat tijd heeft, wordt Bert ook ingezet bij mensen die niet palliatief zijn. “Ik ga bijvoorbeeld ook wekelijks op bezoek bij een chronisch zieke man. Hij is heel positief en echt een aardige kerel. We hebben een hele leuke klik. Hij is heel sterk en heeft een goede conditie. Elke week gaan we er samen op uit, op de fiets of lopend. Toevallig woont deze man in dezelfde straat als waar ik 2 jaar geleden ook ben ingezet. Ik ben weer op bekend terrein en ben heel blij dat ik daar weer naartoe mag fietsen. Ik heb daar goede herinneringen aan. Ik ben graag buiten en vind het heel leuk om samen onderweg te zijn. Je maakt dan makkelijk contact, met elkaar en naast elkaar.”
Bert gaat verder: “Ik vind de inzet bij mensen die niet lang meer leven wel het mooist en heel interessant. De dood is een mysterie. Als je de laatste adem uitblaast, wat gebeurt er dan? Dat geldt voor mij ook. En daar ben ik razend benieuwd naar. Maar de klik die ik nu met meneer heb, is ook heel leuk. Ik vind hem een leuke vent en ik ga mijn best doen er tot zijn einde te zijn.”

Hele eer 
Dat is waarom Bert het vrijwilligerswerk zo leuk vindt. “Het zijn professionele vriendschappen waar een eind aan zit. Het is bedoeld om iemand op weg te helpen en iemand te geven wat ontbreekt. Er zit heel veel warmte in en het heeft een natuurlijke dynamiek. Het gevoel dat iemand mij in vertrouwen neemt, vind ik een hele eer. Soms vertellen mensen mij hele intieme dingen en vinden het fijn dat zij dan aandacht krijgen. Maar dat is over een weer, ik vind het een enorm cadeau. En ik leer iemand zijn netwerk kennen, vrienden en familie, dat is echt heel bijzonder. Ik ben heel dankbaar voor dit werk. Als ik een drukke baan gehad zou hebben, dan had ik er niet op deze manier ingerold.”

Één familie  
Vrijwilligerswerk heeft voor iedereen een andere betekenis. “Is de essentie krijg ik het gevoel dat ik niet alleen ben en dat het niet alleen om mij draait. We zijn met z’n allen op aard en niet los van elkaar, we zijn één soort, één grote familie. Dat gevoel moet bij mij gevoed worden, anders wordt dit een hele beangstigende plek voor mij. Vroeger leerde ik dat wij als gezin niet gelijkwaardig waren. Mijn vrijwilligerswerk bevestigd precies het tegenovergestelde.”

Collega’s 
Markant organiseert allerlei leerzame, maar ook gezellig bijeenkomsten voor de vrijwilligers. Zo ook de koffieochtend. “Eerst wist ik niet zo goed wat ik ermee moest, maar ik ging wel. Maar we zijn natuurlijk een soort van collega’s, alleen werken we allemaal 1 op 1. Tijdens de koffieochtend kunnen we ervaringen delen, elkaar houvast en erkenning geven. We werken niet alleen met onze koppelingen, maar ook met elkaar. Ik vind het leuk om anderen te zien. Ik voel me thuis als ik doe wat ik kan en ik wil gewoon altijd iets doen voor andere mensen. Er is altijd iets wat je voor een ander kunt doen.”

Meedenken
Naast de koffieochtend heeft Markant ook een Vrijwilligerspanel. Daar kunnen vrijwilligers van Markant meedenken over de organisatie. “Daar heb ik me voor aangemeld en geldt eigenlijk hetzelfde als voor de koffieochtend. Ik heb behoefte om mijn collega vrijwilligers te zien. Het voelt als een soort werkbespreking. En ik vind het hartstikke mooi dat we op deze manier bij de organisatie worden betrokken.

Ontwikkelen
Daarnaast vinden we het belangrijk dat vrijwilligers zich kunnen ontwikkelen. Daarom organiseert Markant verschillende leerzame trainingen en cursussen. “Ik heb de basistraining van VPTZ gevolgd. En ook iets van ergonomie, hoe je mensen in bed helpt of om kunt draaien. Misschien dat ik nog eens iets met eenzaamheid wil volgen.”

Begeleiding
Alle vrijwilligers van Markant worden persoonlijk begeleid door een coördinator van Markant. “Als ik vastloop of iets tegenkom waar ik over wil praten, kan ik altijd iemand bellen. Dat werkt heel goed.

Hartstikke mooi 
Bert zou iedereen het aanraden om vrijwilligerswerk te doen. “Het gevoel dat we met elkaar 1 familie zijn, is heel belangrijk. De zorg is geprofessionaliseerd, vroeger nam je gewoon je ouders in huis. Het hele idee van familie is naar buiten geschoven. Dat kunnen we weer tot leven wekken door vrijwilligerswerk te doen in de zorg. Het is hartstikke mooi om te doen en ik raad het iedereen aan. Juist de mensen die heel veel werken. Je hebt mogelijkheden die je nog niet hebt aangesproken. Door jezelf te ontwikkelen, gaat er een wereld voor je open. Ik ben altijd behoorlijk onder de indruk van mensen die een voltijd studie of baan hebben en dan ook nog vrijwilligerswerk doen. Dat zegt genoeg. Het zit in ons. We zijn er niet om alleen te halen, maar ook om iets te doen voor andere mensen.”

Ben jij ook eenzaam en wil je in contact komen met anderen?
Word vrijwilliger bij Markant. Meld je aan of kijk op de pagina voor vrijwilligers voor meer informatie. Kijk voor leuke vacatures bij vrijwilligerswerk op onze website.