Julia Feller leidt een druk sociaal leven, heeft een volkstuin waar ze regelmatig etentjes geeft voor ‘vreemden’, werkt freelance bij de TV en doet ook veel met film. Maar toch mist ze iets. “Ik ben pasgeleden verhuisd naar Amsterdam-Noord en wilde graag iets doen in de buurt. Ik ben gaan googelen en kwam uit bij Markant. Zij werken met een brede doelgroep en dat leek me heel interessant,” legt Julia uit.
Grote mensen huis
Julia is 38 jaar en heeft voor ze verhuisde naar Amsterdam-Noord, eerst 18 jaar in West gewoond. Ze was naar eigen zeggen wel toe aan een ‘grote mensen huis’ en verhuisde pasgeleden naar Tuindorp-Oostzaan. Via Google kwam ze uit bij Markant. Julia vertelt: “Na mijn aanmelding nam de coördinator van Markant al snel contact met me op. Ze vroeg me welke doelgroep mij het meest aanspreekt. Ik wilde graag iets doen voor kinderen of ouderen. En die had ze gelijk al voor me in de aanbieding.”
Dol op verhalen
In het voorjaar heeft Julia zich aangemeld bij Markant. “Ik wilde graag iets doen in mijn nieuwe buurt en door corona is dat gevoel versterkt. Ik had ineens veel tijd om na te denken, omdat mijn drukke sociale leven ineens op een laag pitje stond. Ik heb liefde voor mensen en ben dol op verhalen. Dat zie je ook aan mijn werk, maar daar kan ik eigenlijk nooit écht iets voor iemand doen. Door corona kreeg ik het gevoel dat de wereld wel erg om mij draaide en dat wilde ik niet meer,” aldus Julia.
Flexibel
Na het kennismakingsgesprek met de vrijwilligerscoördinator van Markant, kan Julia al snel aan de slag. Julia wordt als vrijwilliger ingezet in 2 situaties. “Ik wil zelf graag bij zowel een kind als een oudere op bezoek. 1 situatie had ook gemogen, maar dit was mijn eigen keus. En ik heb echt wel geluk, want ik kan op vrijdag bij allebei langs. En ze zijn redelijk flexibel, dus ik kan alle kanten op.”
Kikker
“In de Banne ga ik op bezoek bij een jongetje van 7 jaar. Hij is moeilijk te verstaan en communiceren gaat lastig. Hij gebruikt bijvoorbeeld veel korte zinnen. Ik ben rustig gestart. Eerst wilde ik zijn vertrouwen verdienen en die van zijn moeder. We gingen samen lezen, hij is een grote Kikker fan. Ik probeer steeds iets nieuws om te kijken wat hij kan en weet. Maar ik laat zo veel mogelijk het initiatief bij hem. Met mooi weer gaan we naar buiten. We benoemen wat we zien en zo leert hij iedere keer iets nieuws. Hij heeft veel complimenten nodig voor zijn zelfvertrouwen. Inmiddels begint hij mij uit te testen, maar dat doen alle kinderen. En dat heeft hij ook nodig. Ik zou graag een keer met hem naar Nemo of Artis willen, maar dan moeten we verder zijn. Na 1,5 tot 2 uur is het voor hem wel weer genoeg geweest.” vertelt Julia enthousiast.
Eenzaam
“Een keer in de 2 weken ga ik op bezoek bij een mevrouw van eind 70. Onlangs is haar man overleden. Zij hadden een lange en hechte relatie. Meneer was heel handig en deed veel praktische zaken. Mevrouw mist haar man enorm. Ze voelt zich alleen en een luisterend oor is dan al genoeg. Haar dochter woont bij haar in huis, zij is kok. Dus is mevrouw vaak alleen met eten. Ik heb voorgesteld om een keer samen te gaan koken. Waarop mevrouw aangaf dat ze het ook wel leuk vindt om samen een keertje buiten de deur te gaan eten. We willen ook samen een boodschap gaan doen of gezellig wandelen met het hondje. Mevrouw heeft veel in haar hoofd. Ik heb haar uitgelegd dat ze dit ook op kan schrijven, dan is het uit haar hoofd. Daar was ze heel erg blij mee en daar wijst ze me nog steeds op!” vertelt Julia.
Mantelzorger
Vrijwilligers van Markant gaan zelfstandig op bezoek bij cliënten. Door hun inzet ondersteunen zij de mantelzorger en heeft deze even tijd om te ontspannen. En zo de zorg voor bijvoorbeeld hun kind of moeder langer vol te houden. Julia: “Het contact met de moeder van het jongetje van 7 is goed. Van het begin is er een klik en goed vertrouwen. Het is zoeken naar een goede balans. Ik wil er ook voor de mantelzorger zijn en bel even om te vragen hoe het met ze gaat. De oudere dame van 70 is zelf ook mantelzorger van een gehandicapte zoon. Eens in de 2 weken komt hij een weekend thuis. Dan heeft hij veel zorg nodig. Mevrouw moet bijvoorbeeld ook zorgen dat alle zorg voor haar zoon geregeld is als zij komt te overlijden.”
Voldaan
De vraag waarom Julia vrijwilligerswerk doet, vindt ze lastig. “Ik wil niet in de valkuil trappen dat het toch om mij draait. Ik wil dat zij er iets aan hebben, opbloeien en een fijne middag hebben. Dat het voor hun iets gedaan heeft. Ik doe het niet om er zelf beter van te worden. De wereld is groter dan ik, het draait niet allemaal om mij. Het vrijwilligerswerk geeft mij een heel voldaan gevoel. Ik raad echt iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen! Ik vind dat we in de basis elkaar moeten helpen. De een heeft wat meer geluk dan de ander. Dan is het fijn als er iemand voor je klaar staat als het even tegen zit. Ik heb veel geluk in mijn leven en dat wil ik graag met andere delen. Ik vind vrijwilligerswerk echt verrijkend en fijn om te doen!”
Wil jij je verhaal ook delen met andere vrijwilligers? En wil je meewerken aan een interview? Geef je dan op bij je coördinator!