Coördinator Esmeralda DeuzemanAls mij gevraagd wordt wat voor werk ik doe, vind ik dat wat lastig uit te leggen. De officiële naam van mijn functie is coördinator informele respijtzorg. Nou, dat zorgt wel voor glazige blikken kan ik je zeggen. In Diemen en Duivendrecht word ik ook wel mantelzorgconsulent genoemd. Dat is al iets bekender, maar dan nog…wat doe je dan de hele dag? 

Vandaag is het woensdag, dat betekent dat ik onderweg ben naar Diemen. Iedere woensdag van 09:00 tot 14:00 uur ben ik of mijn collega Elsemieke in de Brede HOED in Diemen aanwezig voor het inloopspreekuur mantelzorg. Zowel Diemen als Duivendrecht vallen niet onder de gemeente Amsterdam en hebben dus andere sociale voorzieningen, ook op het gebied van mantelzorg. Deze ochtend is het niet zo druk met bezoekers. Er komt een dame langs die wat meer wil weten over de mogelijkheden van mantelzorgondersteuning. Ze zorgt voor haar ouders. Haar vader heeft net een lang traject achter de rug voor de behandeling van kanker. Nu de ergste zorgen voorbij zijn en de rust een beetje terugkeert, merkt ze dat ze heel veel heeft gegeven het afgelopen jaar. We praten hierover en we hebben het over mogelijkheden om haar wat zorg uit handen te nemen. Na 20 minuten gaat ze weer en bedankt me voor het luisterend oor. Soms kan dat al zo’n opluchting geven. Ik vind dat een van de fijnste dingen in mijn werk, er gewoon even kunnen zijn voor iemand. 

Ze is geweldig!
De rest van het spreekuur is rustig, dus ik heb tijd om wat mensen te bellen waar vrijwilligers en studenten ingezet zijn. De eerste dame die ik spreek zegt: “Nou daar kan ik kort over zijn, ze (de student) is geweldig!” Vervolgens zitten we bijna een half uur aan de telefoon, omdat ze niet uitgepraat raakt over het feit dat ze zo’n klik hebben, zo lief is, het haar dochter had kunnen zijn en ze nu al tegen het afscheid op ziet. We spreken af dat ik haar over een tijdje weer bel om te bespreken of ze behalve een student (die aan het einde van het schooljaar inderdaad weer afscheid neemt) ook een ‘vaste’ vrijwilliger zou willen. 
 

Een goede match
Als ik ophang ben ik best een beetje trots op deze goede ‘match’, want dat is niet altijd vanzelfsprekend. Vorige maand heb ik een koppeling tussen een vrijwilliger en zorgvrager moeten beëindigen, omdat het niet klikte. De dochter van de hulpvrager belde me op: “Mijn moeder is al het hele weekend boos op me, want ze wil geen vrijwilliger meer. Ze voelt zich niet op haar gemak en weet niet wat ze met haar moet doen.” Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van ons werk, dus ik heb haar gezegd dat ik blij was dat ze het aangaf en dat we inzet dan stoppen en samen gaan bespreken wat een andere mogelijkheid zou zijn. Daarna belde ik de vrijwilliger en die zei: “Ik ben zo opgelucht dat mevrouw dit zegt, want ik voelde me er doodongelukkig. Alles wat ik probeerde met haar te ondernemen, werd van tafel geveegd. Ze zei steeds dat ze dat met haar dochter wilde doen.”
 

Op huisbezoek
Dit zijn lastige situaties. De dochter wil een vrijwilliger voor haar moeder, zodat zij even tijd voor zichzelf heeft. Maar als de moeder hier niet achter staat kan een vrijwilliger het niet snel goed doen. Dat is als coördinator IR (zoals wij die lange functie meestal afkorten) ook belangrijk om boven tafel te krijgen. Dat is een van de redenen dat we eigenlijk altijd op huisbezoek gaan om kennis te maken met zowel de mantelzorger als de zorgvrager. Dat had ik deze keer niet gedaan. De dochter en ik konden niet snel tot een datum komen, maar in ons telefoongesprek werd me wel duidelijk dat ze er behoorlijk doorheen zat. Dus wilde ik graag snel een vrijwilliger inzetten voor haar. 
 

Les geleerd…dat gebeurt mij niet meer. Het verhaal loopt wel goed af hoor; de vrijwilliger is ingezet bij iemand die het wel graag wil en ze hebben het gezellig samen. De moeder van bovenstaande mevrouw gaat 2 dagen per week naar een kleinschalige dagbesteding. Ze wilde niet, maar vindt het nu toch best fijn. 

Wil jij ook iets betekenen voor mantelzorgers?
Neem contact op met Markant voor een kennismakingsgesprek. En we kijken samen hoe jij je vrijwillig in kunt zetten.
Meld je aan of kijk op de pagina voor vrijwilligers voor meer informatie. Kijk voor leuke vacatures bij vrijwilligerswerk.