Foto Henny RoubosHenny Roubos is 59 jaar en is geboren en getogen in Diemen. “Mensen kennen elkaar hier en er zijn veel verhalen over vroeger.” Sinds juni 2020 zet Henny zich vrijwillig in voor Markant. Ik ontmoet Henny in verpleeghuis De Diem waar ze vertelt over haar vrijwilligerswerk.  

“Ik heb jaren in de zorg gewerkt, eerst bij het Leger de Heils en later hier in De Diem. Maar in 2006 kreeg ik een ernstig ongeluk. Ik raakte aan 1 kant verlamd en kon niet meer praten. Ik heb 12 jaar doorgewerkt, maar belande in de ziektewet. Het ging gewoon niet meer en uiteindelijk werd ik afgekeurd.”

Thuiszitten 
Na een jaar thuiszitten, besloot Henny dat het anders moest. “De zorg zit gewoon in mij. Via via hoorde ik over Markant, dat leek me wel wat. Ik heb gebeld en kon gelijk komen kennismaken. Tijdens het kennismakingsgesprek had vrijwilligerscoördinator Elsemieke gelijk iemand op het oog en ik kon snel aan de slag.”

Regelaar 
Henny wordt bij diverse mensen thuis ingezet, maar op dit moment vooral bij ouderen. Ze is een echte regelaar. “Ouderen geven mij een fijn gevoel.  Ik kan van alles regelen, dingen die ze nodig hebben, zoals een rolstoel. Zaken waar de thuiszorg eigenlijk geen tijd meer voor heeft. Ik wel en dat vind ik het mooie aan vrijwilligerswerk. Al blijf ik 4 uur bij iemand of ga ik mee naar het ziekenhuis, het maakt mij niet uit. Ik blijf bij iemand, zodat ze niet alleen zijn. Het is meer dan alleen effe bij de mensen langsgaan. Ik wil nuttig zijn voor de mensen.”

Begeleiden 
Het maakt Henny niet uit bij wie ze wordt ingezet. ” Ik vind het gewoon fijn om iemand te helpen als ze er zelf niet uitkomen. Maakt niet uit wie of wat. Ik zoek een ingang om met iemand om te gaan. Je moet niet tegen iemand ingaan. Het gaat vooral om begeleiden en dat doe ik graag. En ik ken de wegen vanuit mijn werkverleden. Dat vind ik fijn.”

Gemis 
Het vrijwilligerswerk bij Markant is heel belangrijk voor Henny. “Het is voor mij een positieve bezigheid. Ik mis mijn werk in de zorg enorm! Ik ben ooit begonnen in de huishouding toen de Diem nog een bejaardenhuis was. Daarna heb ik de opleiding voor helpende en verzorgende gedaan. En ik heb ook deelcertificaten gehaald.”

Inzet 
Op dit moment wordt Henny bij 4 mensen ingezet. Bij iedereen gaat ze het liefst 1x per week langs. En als de vaste dag niet lukt, probeert ze een andere dag te gaan.

“Met een mevrouw van 76 jaar ga ik iedere week boodschappen doen in het winkelcentrum. Maar ik ga ook mee naar het ziekenhuis als het nodig is. Als we tijd hebben gaan we ook nog even wandelen. En ik ben voor haar een luisterend oor. Inmiddels heb ik thuiszorg voor mevrouw aangevraagd en haar geholpen met dagbesteding. Dat doe ik wel altijd in overleg met de kinderen.

Op vrijdag ga ik altijd wandelen met een dame die geheugenproblemen heeft, we maken een praatje en trainen haar geheugen. Als we terugkomen krijg ik altijd een kopje thee van haar man. Hij is al bijna 80 en de mantelzorg is best zwaar voor hem. Hij wil ook graag zijn verhaal kwijt. Ze willen nog geen thuiszorg, maar hebben nu wel huishoudelijke hulp. Ik denk mee, maar het is hun beslissing. Voor meneer heb ik nog een alarm aangevraagd, nadat hij gevallen was.

Met een dame van boven de 80 ga ik altijd wandelen naar het winkelcentrum We eten dan altijd een lekkere vlaai. Ze zit in een rolstoel en haar man heeft geheugenproblemen. Dus samen boodschappen doen, gaat niet meer. Ik heb veel contact met hun dochter. Ik begrijp de mensen heel goed en doe wat nodig is. Gewoon kleine dingen om ze te helpen.

En dan kom ik nog wekelijks bij een oudere meneer. Hij komt hier in de Diem iedere middag warm eten. Hij heeft hele verhalen over vroeger. Ik kijk naar wat hij kan en wat niet meer kan. Hij loopt slecht, dus ik denk dat ik een rolstoel voor hem wil aanvragen. Dan kunnen we naar het winkelcentrum wandelen om boodschappen te doen. Nu doen de buren dat voor hem. Ik probeer het positieve in te zetten.”

Begeleiding 
Vrijwilligers bij Markant worden allemaal individueel en persoonlijk begeleid. “De begeleiding van Elsemieke is perfect. Binnenkort gaat ze weg bij Markant, maar ook de andere collega’s zijn goed bereikbaar. Dat contact vind ik heel belangrijk. Ik hou hun ook op de hoogte van de mensen waar ik op bezoek ga. Dat loopt heel goed.”

Trainingen 
Daarnaast kunnen vrijwilligers altijd gratis deelnemen aan training en bijeenkomsten. Zowel bij Markant als bij de Vrijwilligersacademie. “Ik zou graag andere vrijwilligers uit Diemen willen ontmoeten. Om ook met elkaar te praten over hoe we dingen aanpakken. Maar ik pas ook nog op mijn kleinzoon op maandag, dinsdag en woensdag. Dus het liefst in de avond. Ik heb wel de basistraining gedaan. Misschien ga ik de volgende keer wel naar de koffiemiddag.”

Contact 
Iedereen heeft zo zijn eigen motivatie om vrijwilligerswerk te doen. “Ik vind het contact met de mensen gewoon heel fijn, het vrijwilligerswerk is echt leuk. Ik krijg altijd een bedankje of iets lekkers bij de koffie. Ze zijn allemaal zo dankbaar, dat geeft met een heel fijn gevoel. Het vertrouwen wat ze in je hebben, vind ik ook zo bijzonder.”

Aanraden 
Henny is heel enthousiast over haar vrijwilligerswerk, ze zou het dan ook zeker aanraden. “Gewoon omdat het leuk is! Maar ook heel interessant. Elk mens heeft weer een ander verhaal. Ik vertel vaak over mijn vrijwilligerswerk aan de mensen om me heen, maar iedereen heeft het zo druk. En er is veel keus aan vrijwilligerswerk. Ik doe het met plezier. En ik denk nooit een dag ‘moet ik weer’. Lukt het vandaag niet? Dan ga ik gewoon een andere dag.”

Ook vrijwilliger worden? 
Wil jij net als Henny ook iets betekenen voor mensen om je heen? Dan willen wij jou graag ontmoeten. Meld je aan of neem contact op met Markant om kennis te maken. Bel 020 886 88 00 of mail naar info@markant.org.
Kijk hier voor meer informatie.