Léonie KosterDeze keer spreken we Léoni Koster, wijkverpleegkundige Buurtzorg, over cliënten in de laatste fase van hun leven. Léoni is inmiddels 11 jaar verbonden aan de inwoners van Jordaan: “Ik vind het fascinerend hoe mensen in elkaar zitten en heb een enorme interesse voor de levens achter de deur.” 

Jordaan
Léoni Koster is 41 jaar en komt oorspronkelijk uit Middelburg. Via Rotterdam is ze uiteindelijk terechtgekomen in Amsterdam, waar ze gefascineerd is geraakt door mensen in de Jordaan. “Geen dag is hetzelfde. Ik kom allerlei soorten mensen tegen, leeftijd, achtergrond, familie en levensloop. Als wijkverpleegkundige heb ik het aandachtsgebied palliatieve zorg. Als een huisarts de diagnose stelt dat iemand niet lang meer heeft te leven, komt vaak ons team in beeld. We hebben een klein team, waardoor steeds dezelfde gezichten langskomen. Dat vinden mensen vaak prettig, helemaal in de laatste fase van hun leven.” 

Extra aandacht
Léoni zet al jaren vrijwilligers van Markant in bij mensen in de laatste levensfase. “Ik heb hele goede ervaringen met Markant. De coördinatoren vragen door en proberen een gerichte match te maken. Het is altijd maar afwachten of het klikt, maar het pakt bijna altijd weer goed uit. De vrijwilligers zijn heel betrokken. Ze bouwen in hele korte tijd een intense band op met de cliënt, maar blijven professioneel. Ze zijn neutraal en bieden een luisterend oor. Als professional valt dan echt wat druk weg. Het geeft verlichting dat ik weet dat er iemand komt die de cliënt dat stukje extra aandacht kan geven. De vrijwilligers vullen ons echt aan.” 

Houvast 
Maar ook voor de naasten en de cliënt zijn de vrijwilligers van grote betekenis, zegt Léoni. “Het geeft de naasten houvast. Soms zitten ze echt gevangen in hun eigen huis en durven ze niet weg bij hun dierbare. Maar juist dan is het zo belangrijk om even de wind langs je oren te voelen en afleiding te zoeken in de buitenwereld. 1 uurtje geeft al zoveel lucht. Soms vertelt een cliënt aan de vrijwilligers dingen die hun naasten en wij niet eens weten. Een vrijwilliger is iemand van buitenaf, waardoor cliënten zich soms juist kwetsbaar op durven te stellen. Zij ervaren de tijd met een vrijwilliger als een heel fijn moment.” 

Grote meerwaarde
Léoni benadrukt dan ook dat meer professionals gebruik zouden moeten maken van de inzet van vrijwilligers, zoals via Markant. “Zeker als een cliënt geen of een heel klein netwerk heeft, is het van grote meerwaarde. Soms zie ik dat het brood op is bij een cliënt en ga ik het zelf maar halen. Terwijl ik daar niet voor kom. De vrijwilligers van Markant worden heel snel ingezet. De naasten zelf zijn heel positief, ze hebben vaak al zo’n vol hoofd. Probeer het gewoon, zeg ik dan. Als het niet bevalt, blijft het gewoon bij 1 keer. En dat is ook goed.” 

Wilt u ook een vrijwilliger aanvragen? Of wilt u meer informatie? 
Neem contact op met Markant via 020-886 88 00 of mail naar vptzamsterdam@markant.org.