Foto Wini BabelWini Babel (54) woont al 25 jaar in Amsterdam-Noord. Zeven jaar geleden is Wini vrijwilliger geworden bij Markant en sindsdien is ze al vijf keer ingezet. “Ik was de eerste vrijwilliger van Eugenie, coördinator vrijwilligerswerk bij Markant. Dus het was voor ons allebei nieuw.” 

Motivatie
Iedereen doet vrijwilligerswerk om een andere reden. Voor Wini had het te maken met haar ziekte. “Ik ben chronisch ziek, maar ik doe wat ik kan doen. Ik laat me er niet vanaf houden. Van al dat thuiszitten kwamen de muren op me af. Dus ben ik gaan Googelen naar vrijwilligerswerk. Ik heb organisaties met elkaar vergeleken en gekeken wat ze bieden. En zo kwam ik bij Markant. Bij mensen thuis op bezoek gaan leek me wel wat, dus heb ik mijn kans gewaagd,” vertelt Wini.  

Begeleiding
Na je aanmelding als vrijwilliger bij Markant, neemt een coördinator vrijwilligerswerk contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Wini: “Ik werd uitgenodigd door Eugenie, zij was net nieuw bij Markant. Het was een goed gesprek en het klikte meteen. Ik was goed terechtgekomen en voelde me thuis. Kort daarna kon ik al beginnen. De eerste keer gingen Eugenie en ik samen op bezoek. Ik had er zin in. Ik ben gewoon mezelf. Als je wil dat ik blijf, dan blijf ik. De mensen moeten zich op hun gemak voelen. Ik straal mezelf uit. Jij hebt hulp nodig en ik bied het je aan. De mensen vertrouwen geven, dat is belangrijk. 

Koken
Bij Markant mag je zelf aangeven hoe vaak, bij wie en wanneer je ingezet wilt worden. Wini: “Ik ben al vijf keer ingezet. Laatst was ik bij een hele bijzondere vrouw. Ik kookte voor haar voor een hele week en dat bewaarde ze in de vriezer. Dat heb ik gedaan tot ze vorig jaar overleed. Ze vond Surinaams eten erg lekker, dus kookte ik Surinaams voor haar. Koken is mijn passie en ik kook van alles. Op dit moment ga ik langs bij een mevrouw met Alzheimer. Zij kan niet meer communiceren. Haar partner wil graag even wat tijd voor zichzelf, maar kan zijn vrouw niet alleen thuislaten. Ik ga 1x per week langs en maak dan wat eten voor haar klaar. Haar partner kan dan even de deur uit. Het betekent zoveel voor hun. Als ik binnenkomt staat hij al klaar om weg te gaan. Na een korte overdracht natuurlijk En als hij thuiskomt is hij helemaal vrolijk. 

Gelukkig
Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligerswerk doen je gelukkiger maakt. Wini: “Ik ben gewoon een vrolijk mens. Als iemand vraagt of ik wil koken, dan doe ik dat. Ik doe het voor de mantelzorger en voor degene voor wie hij/zij zorgt. En ik ga met een goed gevoel weer naar huis. Laatst heb ik zo gelachen. Ik had eten gekookt voor mevrouw en had een lepel in mijn mond. Mevrouw kan niet communiceren, maar ze deed gelijk haar mond open. Alsof ze gevoerd wilde worden. Mijn dochter zit nog op school. Ik wil niet alleen thuis zitten, ik wil naar buiten. Het maakt niet uit wat iemand vraagt, ik doe het. En zolang ik het kan doen, zal ik mensen helpen. 

Help!
Markant heeft verschillende leuke vacatures open staan voor vrijwilligers. Wini: “Ik raad zeker weten iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen. Er zijn zoveel mensen die hulp nodig hebben, van alle soorten afkomst. Als je kan helpen, help dan. Geef wat je geven kan en doe het als je kan. En misschien heb je later zelf hulp nodig, dan wil je ook dat er iemand helpt. 

Wil jij ook niet stilzitten en wil je mensen helpen?
Word vrijwilliger bij Markant. Meld je aan of kijk op de pagina voor vrijwilligers voor meer informatie. Kijk voor leuke vacatures bij vrijwilligerswerk op de website.