Marius Hovius

Marius Hovius is 65 jaar en woont in Slotermeer. In 2018 is Marius gestopt met werken. Hij wilde graag iets blijven doen en niet de hele dag thuis zitten. Het liefst iets met wat structuur. Zo kwam hij bij Markant terecht. “Ik wil graag onderdeel uitmaken van iets, dat sprak me gelijk aan.”  

Stoppen met werken
Marius heeft altijd in Amsterdam gewoond en woont nu al 35 jaar samen met zijn man Ton. Na een turbulent werkverleden was het in 2018 tijd om te stoppen met werken. “Ik heb allerlei baantjes gehad. In 1988 heb ik me om laten scholen tot maatschappelijk werker. Dat heb ik 10 jaar lang gedaan. Tot het niet meer ging. Daarna deed ik vrijwilligerswerk bij Burenhulp, waarbij mensen mij soms ook vroegen of ik ze tegen een autokostenvergoeding een dagje wilde rondrijden. Daar heb ik toen mijn werk van gemaakt en dat heb ik 16 jaar lang gedaan. Totdat allerlei regels ervoor zorgden dat het niet leuk meer was.” 

Op zoek naar structuur
Marius wilde graag iets blijven doen en was op zoek naar structuur. Zo kwam hij uit bij Markant. “Ik meldde me aan en werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dat vond ik gelijk leuk. Zo’n 4 à 5 jaar geleden ben ik begonnen. Ik voelde me serieus genomen, er was belangstelling voor mijn aanbod en ik kreeg er wel zin in. Ik wilde graag bij een organisatie horen. Na 16 jaar in mijn eentje rommelen was ik toch weer toe aan ergens onderdeel van zijn.” 

De eerste inzet 
“Mijn eerste inzet was een hele zware inzet. Meneer bleek er slechter aan toe te zijn dan we dachten en ging heel hard achteruit. Uiteindelijk ging het niet meer. Ik zat toen bij een groep speciaal voor vrijwilligers die ingezet werden bij dementie. Daar kon ik mijn verhaal kwijt. Ik werd gelijk van de situatie afgehaald en gekoppeld aan iemand anders. Ik kon kiezen uit twee situaties en koos voor de moeilijkste. Dat is echt mijn makke. In het begin ging het allemaal wel, maar uiteindelijk zag mijn coördinator Saskia dat ik er geen plezier meer in had. En zette de koppeling stop. Toen heb ik even getwijfeld of ik dit nog wel wilde.” 

Een passende situatie
Bij Markant vinden we het belangrijk dat vrijwilligers hun inzet met plezier blijven doen. We kijken goed naar wie de vrijwilliger is, wat hij/zij leuk vindt en welke situatie daar goed bij past. “Zo kwam Saskia gelukkig al snel met een nieuwe situatie en ook nog bij mij in de buurt. Mevrouw is een echte Amsterdamse en zit in een rolstoel. Samen gaan we dan boodschappen doen. Ze heeft een hele positieve instelling en slaat zich overal doorheen. Als we dan op straat lopen ziet ze allemaal bekenden en leeft helemaal op. Daardoor heb ik er weer helemaal zin in gekregen.” 

Meerdere inzetten tegelijk
Als vrijwilligers dat zelf aangeven, zetten we ze ook wel eens in meerdere situaties in. Zo ook bij Marius. “Ik ga ook nog bij een ander mevrouw op bezoek. Ze is heel aardig en heel blij als ik kom. We drinken samen een kopje thee en wandelen met de rollator door de buurt. Ook doe ik kleine klusjes met de computer, allemaal heel ongecompliceerd. Daar heb ik veel plezier in. Ik heb mezelf inmiddels aangeleerd om niet het moeilijkste te willen, maar mezelf te verwennen met ontspannen contacten.” 

De tijd voor iemand hebben
“Het mooie van vrijwilligerswerk is dat je de tijd hebt. Soms komen er zoveel professionals bij iemand thuis, even snel hun dingetje doen en dan weer weg. Terwijl iemand ontzettend veel behoefte heeft aan iemand die even komt zitten. Eén mevrouw heeft heel veel te vertellen. Zodra ik er ben, vertelt ze me alles wat er allemaal gebeurt. Het is zo fijn dat je als vrijwilliger daar de tijd voor hebt. Zo heerlijk dat je dat gewoon kunt bieden.” 

De mooie kanten
Vrijwilligerswerk heeft veel mooie kanten. “Ik vind het leuk om ergens te komen waar er op je gewacht wordt en waar je gewaardeerd wordt. Als ik wegga, spreken ze hun dankbaarheid uit: dank je wel hè jongen, ik houd van je dat weet je wel hè! Of: ik mag wel in mijn handen knijpen dat ik jou heb. Ze spreken hun waardering echt uit, zonder meer. Als vrijwilliger komen er andere normen dan toen ik maatschappelijk werker was. Het is heerlijk dat ik er kan zijn voor de leuke dingen, daardoor heb ik er ook plezier in.” 

Van grote betekenis
Vrijwilligers zijn van grote betekenis voor de mensen bij wie ze op bezoek gaan. “Wij bieden dingen waar de professionals niet aan toe komen. Dat is echt een meerwaarde van vrijwilligerswerk. Daarnaast ben je ook niet te veel betrokken zoals de familie. Je zit er echt tussen in. Maar de familie waardeert mijn komst, zo ligt er minder druk op hun.  

Betrokken bij de organisatie
Bij Markant bepaal je zelf hoe betrokken je wilt zijn bij de organisatie. “Ik vind het leuk om ergens deel vanuit te maken. Daarom heb ik me opgegeven voor het Vrijwilligerspanel van Markant. Ik vind het leuk om actief deel te nemen. Het geeft iets extra’s om bij de organisatie betrokken te zijn. Het voelt minder als los zand. De intervisiegroep van vrijwilligers die ingezet werden bij mensen met dementie vond ik ook heel leuk. Het is leuk om te weten wie de andere vrijwilligers zijn en hoe het allemaal georganiseerd is. Ik vind ook dat als een organisatie moeite doet om vrijwilligers te betrekken, er ook mensen moeten zijn die meedoen.” 

Je komt heel dichtbij
Vrijwilligerswerk past niet iedereen. “Ik zou bepaalde mensen zeker wel aanraden om vrijwilliger te worden. Je moet allereerst natuurlijk wel tijd hebben en een bepaald soort instelling. Gevoel voor mensen is wel belangrijk, want je komt heel dichtbij. En je moet open staan voor verschillende mensen. Je bent er voor hun, hun verhaal komt op de eerste plaats. Maar er zijn zoveel redenen waarom je vrijwilligerswerk kan doen. Je komt in een hele dankbare positie binnen. Markant is een goeie club. Ze bieden goede begeleiding en laten je niet aan je lot over, dat voelt ook echt zo. Als je niks om handen hebt of je voelt je eenzaam, dan is vrijwilligerswerk hartstikke leuk.” 

Ben je ook op zoek naar meer structuur en wil je niet de hele dag thuiszitten?
Word vrijwilliger bij Markant. Meld je aan of kijk op de pagina voor vrijwilligers voor meer informatie. Kijk voor leuke vacatures bij vrijwilligerswerk op de website.