Döne Dulda en Nurgün BalVrijwilligers Nurgün (18) en Döne (16) weten precies wat ze willen: mensen helpen!
Nurgün Bal is 18 jaar oud en zit in het examenjaar van het vwo. Ze wil tandheelkunde studeren en later zelf vrijwilligersprojecten organiseren. Markant leek haar een goed begin van haar vrijwilligersjourney. Döne Dulda is 16 jaar oud en zit in de 5e klas van het VWO. Na haar examen wil ze oncologie studeren. Zij wil goed voorbereid zijn op haar toekomst met een sterk CV. Daarom leek het haar goed om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Twee inspirerende jonge meiden die precies weten wat ze willen: mensen helpen! 

Hoe is jullie avontuur begonnen? 
Nurgün: In april ben ik gaan zoeken naar vrijwilligerswerk. Dat vond ik best wel spannend. Ik ben gaan googelen en kwam uit bij de Vrijwilligerscentrale Amsterdam (VCA). Daar zag ik heel veel vacatures voor de zorg voor ouderen. Dat leek me te zwaar. Totdat ik Markant zag staan. Daar kon ik voor 2 uur per week vrijwilligerswerk doen en ik kan zelf bepalen wanneer. Ik heb gemaild en kon snel op kennismakingsgesprek komen. Ik was zo verrast dat er zo weinig jonge mensen vrijwilligerswerk doen. En dat er zoveel vraag is naar vrijwilligers.
Döne: Ik was 10 jaar oud toen ik met school bij het Leger des Heils ben geweest. Daar heb ik een oudere man geholpen. Dat vond ik heel leuk. Maar ik was te jong om vrijwilliger te worden. Toen ik 13 en 15 was heb ik het nog een keer geprobeerd, maar was ik te jong of er was niemand nodig. Toen ben ik gaan googelen en kwam ik uit bij de VCA. Toen ik klein was, werd mijn oma ziek. Mijn vader en zijn broer hebben toen voor haar gezorgd. Zij waren mantelzorger. Toen ik Markant zag, wilde ik daar graag iets betekenen voor ouderen. 

Hoe was de kennismaking met Markant?
Nurgün: Ik was heel zenuwachtig voor de kennismaking. Mijn vrijwilligerscoördinator Marieke, hielp me heel goed. Ze gaf aan dat ik vooral aan mezelf moet denken en op mijn grenzen moet letten. De eerste keren dat we op bezoek gingen bij mijn cliënt, ging Marieke mee. Dat vond ik heel fijn.
Döne: De kennismaking met Marieke was heel fijn. Ik kon zelf kiezen waar ik ingezet wilde worden, wat ik wilde doen en wanneer. Omdat ik naast school ook werk, vind ik het fijn dat het vrijwilligerswerk flexibel is. 

Hoe vond je het om voor het eerst alleen aan de slag te gaan?
Döne: De eerste keer dat ik alleen langsging bij mijn client, een man van 72 jaar, was best spannend. Het eerste half uur was moeilijk. Zijn vrouw was er ook bij. Maar daarna ging het prima. Hij liet mij foto’s zien van vroeger en we spraken over school en muziek. Laats zijn we samen naar de kinderboerderij geweest om een ijsje te eten. Meneer was een beetje stil, hij mistte zijn vrouw. Ook met haar bouw ik nu een band op, dat vind ik fijn.
Nurgün: Ik vond het niet spannend om de eerste keer alleen langs te gaan bij mijn client, een vrouw van 70 jaar. Ze is een heel lief klein vrouwtje en we bellen ook graag. Ze vertelt veel verhalen over vroeger en hoe ze haar kinderen alleen heeft opgevoed. Ze is heel open en we bouwen echt een band op. Ik vind het heel bijzonder dat ik ineens in iemand leven sta. Voor mij is het zoiets kleins om te doen, maar voor haar is het zo groot. We spreken af op woensdag of donderdag, dat vind ik prettig. Want naast school werk ik ook nog.  

Wat vind je van het vrijwilligerswerk? 
Döne: Ik vind het heel erg leuk. Ik ben blij dat ik mensen kan helpen en zij vinden het fijn dat ik er ben. Je ziet dat ze het leuk vinden en ik leer echt wat. Je leert hoe je met ouderen moet praten, zeker als ze vergeetachtig zijn of dementie hebben. En je leert echt te luisteren.
Nurgün: Ik heb nog nooit anderen van mijn leeftijd gehoord over vrijwilligerswerk. Ik wist ook niet dat er zoveel vraag naar was. Het maakt echt impact. Mijn werk is zakelijk, maar dit is heel privé.   

Basistraining voor maatjes 
Alle nieuwe vrijwilligers mogen gratis de basistraining voor maatjes volgen bij de Vrijwilligersacademie in Amsterdam. In deze basistraining ga je aan de slag met de belangrijkste vaardigheden voor een goed contact: afstand en nabijheid, gespreksvaardigheden, motiveren, grenzen bewaken, feedback geven en ontvangen. 
Döne: Ik vond de basistraining heel leuk. Er zaten allemaal verschillende mensen, ook een man in een net pak. We gingen mediteren en leerden te praten en te luisteren. Ik heb veel aantekeningen gemaakt. Vrijwilligerswerk is eigenlijk geschikt vanaf 18 jaar en eigenlijk is 16 jaar te jong. Ik was dan ook de jongste deelnemer. Maar Marieke vond dat het kon en ik werd door iedereen ouder ingeschat.
Nurgün: De basistraining vond ik heel leuk. Iedereen heeft zijn eigen levensverhaal, doel en zijn eigen rol. Maar toch komen we samen omdat we iemand willen helpen. En tijd willen maken voor een ander. Ik was ook de jongste deelnemer, maar dat had ik wel verwacht.   

Hoe vind je de begeleiding bij Markant? 
Nurgün: Marieke begeleidt me heel erg goed. Ze stuurt me regelmatig een appje, is open, maar respecteert mijn privacy. Ik kan haar vertrouwen en ik kan mijn wensen aangeven.
Döne: Ik vind de begeleiding van Marieke heel fijn, ze denkt aan me en wat mijn wensen zijn, we appen en bellen en praten regelmatig. Ik sta er niet alleen voor. Ik vind het fijn om te weten dat er nog een jong iemand is en dat we nu contact hebben.  

Zou je andere leeftijdsgenoten aanraden om vrijwilliger te worden bij Markant? 
Tegelijk: Ja!!!
Döne: Mensen helpen is echt leuk. Het gaat allemaal heel soepel, het is fijn en makkelijk. De basistraining geeft veel ondersteuning en je kan je wensen aangeven. Twee uur is letterlijk niks als je oprecht iemand kan helpen. Het geeft een goed gevoel, waarom zou je het niet doen?
Nurgün: Wees niet te bang. Vrijwilligerswerk lijkt misschien heel serieus, groot en moeilijk, maar het is helemaal niet zo eng als het lijkt. Ook is het heel flexibel. En je moet toch wennen aan de work-life-balance. Je kan twee uur tv kijken of vrijwilligerswerk doen. En je gaat met een leuk gevoel naar huis! Ik vind dat ze op school meer moeten vertellen over vrijwilligerswerk. Het beeld van alleen maar oude mensen klopt niet, er is veel meer mogelijk.  

Hoe ziet jouw toekomst eruit? 
Nurgün: Ik wil zeker een jaar of 2 vrijwilligerswerk doen bij Markant. Daarna wil ik het uitbreiden naar een nieuwe vorm. Het is iets wat ik altijd wil blijven doen. Later wil ik een eigen tandartspraktijk waar daklozen iedere zondag gratis terecht kunnen. 
Döne: Markant is voor mij een goed begin. Na 1 of 2 jaar wil ik grotere projecten gaan doen, misschien iets in het buitenland. Later als ik arts ben, wil ik ook gratis zorg kunnen geven.  

Ook vrijwilliger worden? 
Wil jij net als Döne en Nurgün ervaring opdoen met vrijwilligerswerk? En wil je ook je CV uitbreiden?
Word vrijwilliger bij Markant. Kijk op www.markant.org of neem contact op via 020 886 88 00  of mail naar info@markant.org