Frits Brommet is 72 jaar en woont in Amsterdam Zuidoost. Frits is al enige tijd met pensioen en woont samen met zijn man JürgenFrits is mantelzorger. “Jürgen heeft MS, dat wist ik al toen ik hem leerde kennen. Hij was toen nog heel fit. Als we gingen joggen, dan liep hij mij eruit!” 

 

Rolstoel
Sinds een aantal jaar is Jürgen volledig afhankelijk van Frits. “Zoiets gaat natuurlijk geleidelijk aan. Eerst kon Jürgen nog werken, maar hij ging sneller achteruit dan we hadden verwacht. Daar zijn we allemaal erg van geschrokken. Op een gegeven moment hebben we een rolstoel gekocht. Als we in een museum waren, wilde hij na 10 minuutjes al naar het restaurant. Dan kon hij niet meer. Hij wilde eerste helemaal niet in de rolstoel, maar ik zei dat ik hem anders niet meer mee zou nemen. Daar voelde ik me best schuldig over. Maar nu vindt hij het prima en is hij mij er zelfs vrij dankbaar voor.”  

Afhankelijk
Zes jaar geleden op Tenerife veranderde de situatie. “We waren samen op vakantie toen Jürgen zei: ‘Ik kom niet meer uit die rolstoel, ik blijf er in zitten’. Sindsdien is de zorg steeds meer gewordenJürgen heeft steeds meer hulp nodig bij de dagelijkse dingen. Eerst kon hij zich nog prima redden in de rolstoel in huis. Later werd het een rolstoel met elektrische ondersteuning. Dan ging ik een avondje naar een concert en zette ik alles klaar voor hem. Hij dronk de koffie op in de keuken. Nu lukt dat niet meer.  

Omslagpunt
In 2019 kwam een omslagpuntIk was al een jaar niet buiten de deur geweest voor mezelf en het werd me allemaal te veel. Ik werd door de huisarts gewezen op de ondersteuning van Markant. Ook de thuiszorg had het al eens genoemd. Dus ben ik gaan googelen en heb contact gezocht. Al snel kwam een vrijwilligerscoördinator langs voor een intakegesprek. Zij stelde voor om een jonge vrijwilliger in te zetten, een student. Jürgen is ook nog jong en dat leek haar wel goed voor hem. Al snel kwam de eerste student bij ons langs.”  

Klik
Maar soms is de eerste koppeling geen succes. “Wij waren niet tevreden over de eerste student die ingezet werd. De coördinator heeft hier heel goed op gereageerd. Het werd gelijk opgelost door Markant en er kwam al snel een nieuwe student. Daar klikte het wel mee. Inmiddels huur ik hem in via het PGB en daarnaast hebben wij weer een aanvraag voor een nieuwe student via Markant.” 

Vertrouwen
Zomaar iemand in huis nemen om voor je naaste te laten zorgen, is niet niks. “Ik was al gewend aan de thuiszorg en ik ben redelijk goed van vertrouwen. De vrijwilliger zelf is bepalend hierin. Als ik hem of haar kan vertrouwen en er is een klik, dan zit het goed. Zij moeten bijvoorbeeld gewoon in mijn vriezer kunnen kijken als ik vergeten ben wat sneetjes brood eruit te halen. Anders gaat het niet.” 

Overleg
Het contact tussen mantelzorger en vrijwilliger is verschillend per situatie. “Het contact met de vrijwilligers is goed. Ik ben er altijd als ze ’s ochtends komen. Soms drink ik koffie mee, soms niet. Ik maak alle afspraken met ze, want Jürgen kan dat niet meer. Soms wil ik graag op een bepaalde dag weg. Vaak vraag ik welke dag hen het beste uitkomt. Daarover hebben we goed overleg. Er hangt een sleutelset bij de deur, zodat ze even naar buiten kunnen. Soms gaan ze samen even naar het park. Als ik terugkom ligt Jürgen helemaal verzorgd in bed. De vrijwilliger legt een briefje neer wanneer hij is gaan slapen, zodat ik weet wanneer ik hem kan wekken.”  

Betekenis
Als vrijwilliger van Markant kun je echt iets voor iemand betekenen. De inzet van de vrijwilligers van Markant betekent heel veel voor mij. Ik kan eindelijk weer wat langer van huis weg. Op bezoek bij vrienden of familie die wat verder weg wonen. Of naar een museum of concert. Hiervoor kon ik maximaal een uurtje weg om boodschappen te doen. Mijn leven is weer een beetje gewoner geworden.”  

Veilig
Maar ook de voor de hulpvrager is de klik heel belangrijk. “Jürgen moet altijd wennen aan nieuwe mensen. Hij heeft eerst een gevoel van veiligheid nodig. Daarna reageert hij er heel positief op. Doordat hij cognitief achteruitgaat, wordt zijn wereld steeds bedreigender. Zijn flexibiliteit in de omgang gaat achteruit, hij vergeet bijvoorbeeld snel namen. Gelukkig blijven de studenten lang genoeg voor Jürgen om dat veilige gevoel te krijgen.” 

Doen!
Frits is heel tevreden over de inzet van vrijwilligers door Markant. “Iedereen heeft natuurlijk zijn remmingen, maar ik zeg gewoon doen. Stap over die drempel heen. Het is belangrijk dat je goede afspraken met elkaar maakt, zodat je duidelijkheid creëert. Dan weet je wat je wel kan vragen van een vrijwilliger en wat niet. En zodat je zelf weet wat je wilt en niet wilt. Corona maakt het nu allemaal wat ingewikkelder, we zijn nu extra voorzichtig. Maar mede dankzij de vrijwilligers van Markant kunnen wij samen thuis blijven wonen. Daar ben ik heel dankbaar voor!” 

Wilt u ook een vrijwilliger aanvragen? Neem contact op met Markant via 020 886 88 00 of mail naar info@markant.org