Door vrijwilliger Nanni

“Toch fijn hoe de dagen af en toe van die leuke verrassingen tevoorschijn toveren. Zo ook vorige week woensdag. Ik ging Stanley van het medisch dagverblijf halen en kreeg daar te horen dat ik voorzichtig moest doen met zijn rolstoel omdat deze aan de zijkant wat scheuren vertoonde. Stanley is een hele lieve, flinke jongeman van begin twintig die niet kan lopen maar die in zijn rolstoel wel heel beweeglijk is en daarbij krachtige bewegingen kan maken. Hij houdt ontzettend veel van liedjes en muziek en tijdens het luisteren ‘danst’ hij vaak in zijn stoel. Vindt Stanley te gek maar de rolstoel iets minder blijkbaar.

Normaal gesproken blijft Stanley thuis in de rolstoel zitten, om te eten en bij het gezin te zijn totdat hij naar bed gaat maar nu, met die scheurtjes erin, is het beter om Stanley thuis zo snel mogelijk uit de rolstoel te halen. De vervangende onderdelen zijn er namelijk pas over een week of twee. Stanley’s moeder vond het echter niet prettig om hem ’s middags al in bed te moeten leggen en had daarom een nieuwe stoel voor hem  gekocht. Een comfortabele zachte stoel met zachte brede armleuningen, een hoge rugleuning en een rond onderstel zodat hij niet kan omkiepen, draaibaar ook.

Wat een verschil met de rolstoel!

Eenmaal in zijn nieuwe stoel zat Stanley zó gelukzalig te glimlachen, hij was helemaal content. Ik kom al meerdere jaren bij Stanley en hij is bijna altijd vrolijk maar dit keer was hij zó blij, zó relaxed, hij bleef maar lachen. Het leek wel alsof alles beter ging. Hij hield zelf zijn beker met thee vast, bijna zonder knoeien, totdat alle thee op was. Ook had hij geen enkele keer een ‘boze minuut’. Het zal voor een deel mijn roze bril zijn maar ik had echt de indruk dat Stanley zich in deze stoel  heel wat beter voelde dan in zijn rolstoel. Ook zijn moeder meende dit te zien. Natuurlijk, deze stoel is comfortabeler maar misschien kan hij nu ook lichamelijk een duidelijk verschil tussen dagverblijf en thuis voelen: de toch wat rechte en ‘harde’ rolstoel is dagverblijf en de lekkere zachte stoel is thuis.

Voor Stanley zal het allemaal niet uitmaken, het hoe of wat of waarom, Stanley zit nu thuis heerlijk te relaxen en muziek te luisteren in zijn nieuwe stoel. Hopelijk is deze ‘dans’-bestendig!”