Ieder jaar lopen er studenten stage bij Markant. Daar verdienen ze studiepunten mee voor hun opleiding. Vaak eerste- of tweedejaars studenten. Zij gaan, net als onze reguliere vrijwilligers, op bezoek bij mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, een chronische ziekte of met dementie. De studenten lopen gedurende een paar maanden stage. Deze stage ronden ze af en daarmee eindigt hun bezoek. Maar er zijn ook studenten die kiezen om door te gaan. Zij blijven dus vrijwilliger bij Markant. Lees hier de verhalen van Jonne Buur, Bente Heijne en Taisha Brenet. 

Wie ben je? 
Ik ben Jonne Buur, ik ben 20 jaar en woon in Heiloo. Ik volg de opleiding Toegepaste Psychologie en heb net gehoord dat ik over ben naar het 2e leerjaar. In de vakantie werk ik 25 uur bij de Hema. Ik heb vanaf december iedere week een mevrouw van 86 jaar uit Amsterdam-Zuid bezocht. Ik ging iedere maandag zo’n drie uurtjes langs bij haar om samen leuke dingen te doen. Ik kwam er al snel achter dat ze het eng vond om naar buiten te gaan. Dus hebben we daar een leerdoel van gemaakt. Ik heb verschillende theorieën gehad op school die ik kon gebruiken of mevrouw te helpen weer naar buiten te gaan. 

Bente HeijneIk ben Bente Heijne en net 21 jaar geworden. Ik kom uit Assendelft, maar woon sinds oktober in Amsterdam. Samen met een huisgenoot. Dat bevalt me heel goed. Het is een fijne locatie, midden in de stad. Ik studeer Toegepaste Psychologie en heb net gehoord dat ik over ben naar het 2e jaar. Het afgelopen half jaar heb ik stagegelopen bij Markant. 

Taisha BrenetEn ik ben Taisha Brenet, 25 jaar oud en ben geboren in Heerlen. Oorspronkelijk kom ik uit Curaçao, maar ik woon al 6 jaar in Nederland om te studeren. Ik zit nu in mijn eerste jaar van Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Hiervoor heb ik de studie voor bedrijfsadministrateur afgerond aan het ROC. Ik heb gewerkt bij de Hema en werk nu bij bevolkingsonderzoek Nederland. Ik woon samen met mijn vriend en heb een hond. Mijn familie is heel belangrijk voor me en daar besteed ik veel tijd aan. Ik hou van boeken lezen, koken, dansen, muziekluisteren en reizen. 

Waarom heb je gekozen voor een stage bij Markant? 
Jonne: Een aantal jaar geleden was mijn opa ernstig ziek. Mijn moeder was zijn mantelzorger en ik merkte hoe zwaar het voor haar was. Wij waren toen nog wat jonger. Mijn moeder zorgde voor mijn opa, maar moest ook voor ons gezin zorgen en ook nog naar haar werk. Ik zag dat zij het heel zwaar had. Later dacht ik; het is echt heel pittig om voor twee gezinnen te zorgen. Markant helpt mantelzorgers zoals mijn moeder. Ik zag dat zij eraan onderdoor ging. Daarom koos ik voor Markant.
Inmiddels is mijn opa overleden en was ik heel verdrietig in het begin. Maar nu ben ik okay. Voor mijn moeder was het een hele moeilijke periode. 

Bente: In eerste instantie kwam mijn moeder met Markant. Maar ook school had Markant op een lijstje staan met aangewezen organisaties. Het leek me erg leuk om met een maatje aan de slag te gaan, echt een band opbouwen met iemand en lekker met mensen bezig zijn. Ik werk ook als nanny met kleine kinderen. Dus voor de afwisseling wilde ik graag bij een ouder iemand op bezoek. 

Taisha: Omdat Markant een stichting is die mensen helpt. Ik vind het fijn dat ik vrijwilligerswerk kan doen, zodat een mantelzorger tijd heeft voor zichzelf. Ik vind het fijn om een luisterend oor te zijn en ik vind het leuk om anderen te helpen. Dat vond ik terug in deze stage. Op school is er een website waar Markant tussen staat voor eerstejaarsstudenten. Per jaar mag ik een organisatie kiezen voor mijn stage.  

Hoe is je stage bij Markant bevallen? 
Jonne: Supergoed! Ik vond het heel fijn hoe de communicatie was. Ik was blij met het videogesprek wat ik 1x per maand had met mijn coördinator. Ik dacht dat alles wel goed ging en dat ik nergens tegenaan liep. Maar mijn coördinator prikte net zo lang totdat ik merkte dat er wel iets was. Daardoor heb ik meer uit mijn stage gehaald. Soms deed ik maar wat. Maar door de vragen die mijn coördinator stelde, ging ik er echt over nadenken. Ook vond ik het heel fijn dat de stage zo zelfstandig was. Hiervoor heb ik de MBO-opleiding Social Work gedaan en 3 jaar ervaring opgedaan met stage. Ik vond het fijn dat het nu zelfstandig was en dat er niet continu ogen op je gericht zijn. 

Bente: Ik kijk er echt heel erg positief op terug. Het was een hele fijne stage en ik heb veel geleerd. Ik ga iedere week op woensdag een paar uurtjes bij mevrouw op bezoek. Ze is net 75 geworden en een standvastige vrouw, zeker wat het weer betreft. Als het een beetje regende of waaide, wilde ze niet naar buiten. Maar vaak lukte het me wel om haar daar overheen te zetten. We gaan graag wandelen en een kopje koffie halen in de buurt. We zijn ook wel naar een dierentuin geweest. Mevrouw is gelukkig nog erg mobiel en kan nog lekker wandelen. Als we binnenblijven, gaan we graag tekenen of puzzelen, maar muziekluisteren vindt mevrouw ook heel fijn. Soms neem ik kleurboeken mee als we gaan koffiedrinken, dan gaan we samen kleuren.
Straks ga ik weer naar mijn maatje. In het begin vond ik het best pittig. Mevrouw heeft een zware vorm van dementie, daardoor is communiceren met haar heel lastig. Maar door het goede contact met haar dochters (haar mantelzorgers), werd de omgang steeds beter. Dat was heel fijn. Ik heb geleerd om op een andere manier te communiceren en we hebben een goede band op kunnen bouwen. Mevrouw voelt zich op haar gemak bij mij, dat hoor ik ook van haar dochters. En als mevrouw een negatieve bui heeft, kan ik haar kalmeren. Dat hebben we wel op moeten bouwen en steeds andere vormen en manieren voor moeten vinden. Maar daar ben ik steeds beter in geworden: wat kan wel en wat niet, wat is handig en wat niet. Het thema dementie vind ik heel interessant. Helemaal nu ik er in mijn privéleven ook mee te maken krijg. 

Taisha: Eind november 2022 ben ik met mijn stage begonnen en in juni 2023 heb ik mijn stage afgerond. Ik had een goede klik met mevrouw, straks gaan we samen naar het Van Gogh museum. Ze woont vrij dichtbij en we kunnen heel goed samen praten. We komen niet veel buiten, omdat het voor mevrouw lastig is om te lopen. Maar het liefst gaat we een beetje wandelen en voeren we gesprekjes. En als we binnenblijven spelen we spelletjes, kijken we tv of eten we samen.
Ik vond de stage heel fijn. Fijn om bij iemand te zijn, er voor iemand te kunnen zijn en gesprekken te voeren met iemand die alleen is. We hebben veel ervaringen gedeeld en een goed band opgebouwd. De begeleiding van mijn coördinator Elsemieke was heel goed. Ik kon altijd bij haar terecht, per mail of telefoon. Ik mocht haar altijd vragen stellen. Maandelijks moest ik voor school een reflectieverslag schrijven en dan gingen we daarover in gesprek. Ik kreeg hele goede tips van haar, over hoe ik de theorie in praktijk kan brengen en hoe ik meer van mezelf kon laten zien. Dat was heel fijn. In het begin heb ik de online B-learning gevolgd bij de Vrijwilligersacademie. Door de drukte ben ik niet meer toegekomen aan meer trainingen. 

Waarom heb je besloten om na je stage door te gaan als vrijwilliger bij Markant? 
Jonne: Het idee dat ik mevrouw nooit meer zou zien en alleen achter zou laten vond ik niet leuk. Ze zei dat ik het lichtpuntje van de week was voor haar. Ze heeft weinig mensen om zich heen, dus ik was er echt voor haar. Ik heb echt een band maar haar opgebouwd. Dat alles bij elkaar maakte dat ik heb besloten om door te gaan als vrijwilliger. En ik vind het zelf ook gewoon erg leuk. 

Bente: Tijdens mijn stage had ik regelmatig contact met de dochters van mevrouw. Zij vonden het heel prettig dat ik iedere week op bezoek kwam. Zij vroegen mij of ik na mijn stage misschien wilde blijven. Dus daar heb ik over nagedacht. En het leek me mooi en fijn om te doen. Inmiddels weet ik hoe lastig het is om een band op te bouwen en begrijp ik goed dat het vervelend is om weer te moeten wennen aan een nieuw gezicht. 

Taisha: Ik vond het fijn bij mevrouw. Omdat we zo’n goede band hebben opgebouwd heb ik besloten om haar 1x per maand te blijven bezoeken en samen iets leuks te doen. Maar ik zou het ook leuk vinden om anderen te helpen. Ik heb niet echt een voorkeur. De dame waar ik nu op bezoek ga is op leeftijd, maar ik zou het ook leuk vinden om met kinderen te werken of jongere mensen. Het helpt mij me verder te ontwikkelen. 

Zou je andere studenten aanraden om stage te lopen bij Markant?
Jonne: Jazeker! De manier van werken vind ik echt heel fijn. Ik heb heel goed contact met mijn coördinator, ze is echt superlief. Dat heb ik ook tegen haar gezegd. Eerdere ervaringen met stagebegeleiders waren niet zo leuk. Maar zij benadrukt echt wat ik goed deed. Door deze positieve benadering, ging het nog beter. Dat werkte goed voor mijn zelfvertrouwen waardoor ik het gevoel kreeg dat ik het goed deed en het nog leuker vond. 

Bente: Jazeker! Helemaal toen ik doorhad dat ik ook mijn leerdoelen hieraan kon vaststellen. Zelf heb ik er ook veel van geleerd, los van mijn studie. Communicatievaardigheden bijvoorbeeld, dat soort dingen. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen. En de communicatie met mijn coördinator Elsemieke was ook heel fijn. Dat helpt natuurlijk ook mee.  

Taisha: Jazeker! Vooral omdat gezocht wordt naar een goede match, dat vond ik heel fijn. Iemand die goed met je kan omgaan en de begeleiding is heel fijn. Ook mocht ik cursussen en trainingen volgen. In de cursus bij de Vrijwilligersacademie heb ik geleerd hoe ik nee kan zeggen, mijn grenzen aan kan geven en wat te doen in verschillende situaties.  

Wil jij net als deze toppers ervaring op doen bij Markant? 
Net als Jonne bij een organisatie die je zelfvertrouwen geeft. Of net als Bente die zich graag wilde ontwikkelen. Of net als Taisha die op zoek was naar een goede match? Neem contact op met je coördinator. En wij zorgen voor een goede persoonlijke begeleiding! Bel 020 886 88 00 of mail naar info@markant.org. Ga voor meer informatie naar www.markant.org