Tim van der Linde is 31 jaar en sinds december 2020 vrijwilliger bij Markant. Tim is ingezet bij een jongen van 16 jaar oud in Amsterdam-Noord. Voor Tim is de wekelijkse voetbaltraining van zijn cliënt een perfecte stok achter de deur om te lezen. Lees hier het verhaal van Tim en wat hij meemaakt tijdens zijn vrijwilligerswerk in tijden van corona.

Groeien van trots
“Kort nadat ik me heb aangemeld bij Markant ben ik op kennismakingsgesprek geweest bij de jongen van 16 en zijn moeder. Dat was een zeer aangename ontmoeting. De moeder kwam me heel ontspannen en open over. Ik kreeg de indruk dat we elkaar snel begrepen en zij een gerust gevoel had bij mij. Toen verscheen haar zoon, die me eerst vanaf een onhandige hoek een tijd bestudeerde. Maar al snel maakte zijn verlegenheid ruimte voor nieuwsgierigheid. Hij liet mij zijn kamer zien en de filmpjes die hij maakt en op YouTube zet. Nadat ik mezelf abonneerde op zijn YouTube kanaal zag ik hem groeien van trots. We hebben toen afgesproken dat ik hem de volgende dag naar voetbal zou brengen. Thuis heb ik nog even als research zijn filmpjes bekeken. Dat vertelde me erg veel over zijn belevingswereld en interesses.

Contact
De volgende dag heb ik hem opgehaald voor voetbal. Zoals afgesproken met zijn moeder kom ik hem bij de voordeur ophalen. Dat vind ik erg fijn, omdat ik op die manier contact houd met haar. Al is het alleen ‘hoi’ en ‘doei’, maar dan hebben we elkaar even in de ogen gekeken. Toen de deur open ging stond de jongen blijkbaar al te wachten. Hij deed zelf de deur open, riep zijn moeder gedag en was al onderweg naar de auto. Op de heenweg hebben we het over Ajax gehad, zijn favoriete club en ben ik een keer verkeerd gereden waar hij me op attendeerde. Hij vertelde me al meteen van alles over Only Friends. Daar voetbalt hij.

Voetbal
Eenmaal aangekomen werd hij erg vrolijk bij het ontmoeten van zijn vrienden. Ze hadden elkaar al een tijd niet gezien in deze omstandigheden. Tijdens de training was hij alleen nog maar voetballer. Mijn rol verviel een beetje en merkte ik dat ik een manier moest vinden om mezelf warm te houden. De volgende keer neem ik een thermoskan en een boekje mee.

Stok achter de deur
Na de training gaf ik hem een box en een ‘goed gedaan man’ en dat was erg welkom zag ik. In de auto werd ik overspoeld met verhalen over StarWars waar ik gelukkig over mee kon praten. Ik heb bij de deur even zijn moeder nog begroet en ben toen weer naar huis gegaan. Ik ben erg blij met hoe alles is verlopen. Ik moet alleen even zorgen dat ik iets te doen heb wanneer hij aan het trainen is. Maar volgens mij is het een perfecte stok achter de deur om elke week wat te lezen.”

Dit verhaal is vanwege privacy anoniem gemaakt.

Wil jij ook vrijwilliger worden?
Meld je aan via info@markant.org of bel 020-886 88 00.
Of kijk op onze website voor meer informatie.