Tim van der Linde is 30 jaar en is vrijwilliger in Amsterdam-Noord. Onlangs heeft Tim de basistraining gevolgd bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam. Hij heeft veel aan de basistraining gehad en raadt vrijwilligers aan deze training aan het begin van het vrijwilligerswerk te volgen. Hieronder lees je het verhaal van Tim.

Warme mensen
“De cursus duurt drie avonden en is telkens drie uur lang. In mijn geval moest dat via een zoom meeting. Volgens mij heeft dat de les niet negatief beïnvloed. Hoewel de mensen die ik daar ontmoeten me erg lief en leuk voor kwamen. Want dat blijken vrijwilligers dus veel te zijn, warme mensen. Dus ik had het heerlijk gevonden om met elkaar aan het einde een keer na te kletsen

Menselijke gevoelens
Laat ik dan daar ook maar meteen over beginnen. Het is erg fijn om met andere beginnende vrijwilligers ‘bijeen’ te komen. Natuurlijk is de coördinatie van Markant al heel helder en een goede steun. Maar je merkt aan andere beginnende vrijwilligers dat er eigenlijk dezelfde vragen en dezelfde onzekerheden spelen over ‘afstand en nabijheid’. Die menselijke gevoelens zijn soms erg klein en pas als je het bij een andere ziet, herken je ze bij jezelf. Hier werden we dan ook goed door de cursusleider (Jaap) uitgedaagd om over te praten.

De rol als vrijwilliger
Jaap leerden ons een paar ’tools’ over het omgaan met lastige situaties en de rol en valkuilen daarbij van de vrijwilliger. Dit was voor mij ontzettend verhelderend. Ineens werden alle kleine vragen die ik had, maar niet de moeite vond om Markant voor op te bellen, beantwoord. Ook voel ik me zelfverzekerder over wat mijn rol is en wat het verschil is tussen iemand redden en iemand helpen. Waarom ben ik daar? Het professionaliseren van het vrijwilligerswerk! Ik heb nu een paar tools die mij helpen om een goede en eerlijke relatie te bewaren tussen mij en mijn ‘buddy’. Namelijk, ik ben een vrijwilliger. Dat betekent dat ik niet een vriend en ook geen hulpverlener ben. Dat gaat volgens de cursus erg over verwachtingen scheppen en wanneer het er op aankomt meteen de grens aangeven. Bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen. Dit zijn naar mijn mening dingen waar je als mens al moeite mee kan hebben. Op je werk of binnen vriendschappen bijvoorbeeld. Er kunnen vervelende situaties voorkomen worden als je helderheid schept over jouw rol, geen valse beloftes maakt en bovenal dat je dat op tijd doet.

Belangrijk
Daarom denk ik dat het van belang is dat de vrijwilliger zo vroeg mogelijk wordt geconfronteerd met het lesmateriaal van de cursus. Ik denk dat het in het belang is van natuurlijk de cliënt, maar zeker voor de vrijwilliger. Om met een gezonde afstand, in vaak intieme situaties, nauw betrokken te kunnen zijn zonder daarbij je eigen grens te overschrijden.

Al met al ben ik erg positief over de cursus en kijk ik uit naar de laatste les komende dinsdag.”

Wil jij ook vrijwilliger worden?
Meld je aan via info@markant.org of bel 020-886 88 00.

Ben je al vrijwilliger en wil je ook de basistraining volgen?
Neem contact op met je coördinator van Markant.