Daya Karjenbrink en mevrouwDaya Krajenbrink is geboren in 1953 en is altijd actief geweest als vrijwilliger. Sinds ongeveer 6 jaar is Daya vrijwilliger bij Markant. “Van huis uit heb ik geleerd dat vrijwilligerswerk vanzelfsprekend is. Ik doe het al mijn hele leven lang. Mijn moeder heeft het ook altijd gedaan. Ik ben actief geweest bij de Wereld Winkel, bij boeren, bij  reizen voor mensen met een meervoudige beperking, bij de voorleesexpres en bij de buurttelefoon. Maar Markant steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit! De begeleiding is fantastisch”

Persoonlijke begeleiding
Daya is ook bekend met mantelzorg. “Zowel mijn vader als mijn moeder zijn overleden. Ik was toen hun mantelzorger. Die tijd heeft me veel geleerd. En die ervaring kan ik ook gebruiken in mijn vrijwilligerswerk. Maar ook voor die tijd was ik al vrijwilliger bij Markant.” Daya is erg enthousiast over begeleiding die ze krijgt van Markant. “De persoonlijke begeleiding vind ik heel fijn. Ik was een keer heel erg van streek en belde mijn coördinator. Zij was er op dat moment niet, maar aan collega coördinator stond me gelijk te woord en kon ik mijn verhaal doen.”

Normaal
Vrijwilligerswerk kan je om allerlei redenen doen. Voor Daya is het de normaalste zaak van de wereld. “Ik heb energie over om te geven, ik vind het leuk en ik ontmoet interessante mensen. Vroeger heb ik veel met kinderen gewerkt, zij zijn nog onbeschreven. Maar nu ik wat ouder ben en mijn ouders zijn overleden, werk ik graag met ouderen. Zij hebben zoveel levenservaring. Ik vind het gewoon heel erg leuk om samen met ouderen te wandelen met de rolstoel.”

Ouderen
Daya is nu 3 keer ingezet bij een oudere. “Je hebt in 1 keer een soort vrienden erbij. Met de man in mijn huidige inzet had ik gelijk een klik. Het was de blik in zijn ogen, ik had meteen zijn hart gestolen. Na een uur waren we nog lang niet uitgepraat. We zijn samen naar de Keukenhof geweest met de Valys. Zijn vrouw ging ook mee, met haar heb ik ook heel leuk contact. Ik ga 1x per week op vrijdag op bezoek. Maar als het niet uitkomt, ga ik op een andere dag. Dat is heel flexibel.
De dame waar ik hiervoor kwam, is uiteindelijk overleden. Met haar dochter heb ik nog steeds goed contact.” Als aandenken maar Daya altijd een fotoboekje. Die van haar vorige inzet ligt al klaar en laat ze vol trots zien. Prachtige foto’s met een stralende mevrouw in een rolstoel en een gelukkig Daya ernaast.

Voldoening
Vrijwilliger zijn levert ook veel op. “Vrijwilligerswerk geeft mij een vorm van vriendschap, maar ook voldoening. Ik beleef er plezier aan, het is ook een uitje voor mij. Anders ga ik lang niet zo vaak naar het park of het terras. Nu mijn ouders niet meer leven en de zorg voor hen is weggevallen, heb ik energie over om te geven. De mensen met wie ik op stap ga, maken ook met mensen contact. Ze maken vaak grapjes met iedereen. Het is een verrijking van mijn leven.”
Daya gaat verder: “Ik hoop dat Markant er nog is als ik later oud ben. Dan wil ik ook wel een vrijwilliger. In Amsterdam is het goed geregeld, hier wil ik graag oud worden.”

Bijeenkomsten
Markant organiseert verschillende bijeenkomsten en trainingen voor vrijwilligers. Om elkaar te ontmoeten, maar ook voor hun persoonlijk ontwikkeling. Zo heeft Daya onder andere meegedaan met een bijeenkomst speciaal voor vrijwilligers die ingezet worden bij mensen met dementie. “Ik neem alles aan, ik vind het leuk en interessant en je leert er altijd wat van. Deze keer heb ik mijn ervaring kunnen delen met een hele jonge vrijwilliger. Ik vind het altijd leuk om jongen mensen te ontmoeten. De bijeenkomst was online. Dat vond ik prima, het bespaart tijd, dat vond ik echt wel fijn. Maar ik vind het ook leuk om ergens naar toe te gaan of beide.”
Op de vraag of Daya ander vrijwilligers aanraadt ook deel te nemen aan deze bijeenkomst, antwoordt ze direct ja! “Je kan vragen stellen en ervaringen delen. Het is een soort contact met collega’s en de begeleiding is heel deskundig.”

Ben jij ook op zoek naar voldoening? Of juist naar sociale contacten?
Word vrijwilliger bij Markant. Meld je aan of kijk op de pagina voor vrijwilligers voor meer informatie.