Foto Erik Wessels BeljaarsErik Wessels Beljaars is 37 jaar en woont op IJburg. Toen hij vorig jaar zijn baan had opgezegd om iets heel anders te gaan doen, begon voor hem een tussenperiode. “Eigenlijk had ik mijn oude schoenen al weggegooid, voordat ik nieuwe had. Dat was een bewust keuze, ik wilde mezelf herontdekken en was van plan een studie te gaan volgen. Omdat die over 3 maanden pas begon, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Dat was voor mij de perfecte oplossing.” 

Mezelf nuttig maken 
Erik doet in zijn vrije tijd van alles; creatief bezig zijn, gitaar spelen, schilderen, voetballen, gamen, bioscoopjes bezoeken, muziek luisteren, met vrienden afspreken. “Zo kom ik de tijd wel door. Ik had een baan in de financiële sector en wilde iets heel anders gaan doen. Ik was op zoek naar wat ik dan wilde, waar word ik gelukkig van? Ik wist dat dit een lange termijn proces was en heb er ruim de tijd voor genomen. Toen ik eruit was welke richting ik op wilde, moest ik een paar maanden overbruggen voor ik kon beginnen met mijn nieuwe uitdaging. Ik wilde mezelf graag nuttig maken en ben gaan speuren op internet. Ik wilde graag iets doen voor de samenleving, iets waar mensen wat aan hebben. Alleen thuiszitten en niks doen, is niet wie ik ben. Zo kwam ik uit bij Markant.”

Een zomerse vrijwilliger 
Erik begon in mei 2022 aan zijn vrijwilligerswerk en werd zo een zomervrijwilliger. “Ik zocht iets voor 3 maanden, daar ben ik duidelijk in geweest. Zowel naar Markant als de mensen wie ik bezocht. Mijn plan was om de docenten opleiding te doen en leraar biologie te worden. Ik had mijn pasjes en rooster al in handen, toen ik last minute besloot toch voor iets anders te kiezen. Ik had nog sollicitaties lopen en kreeg een super goede aanbieding. Na lang twijfelen, ben ik toch voor die baan gegaan.”

Samen op stap 
Erik werd tijdens de zomer van 2022 ingezet bij een echtpaar uit Amsterdam-Zuid. Mevrouw was begin 70 en had net de diagnose ALS gekregen. “Ze zat nog in het beginstadium en kon eigenlijk nog best wel veel. Alleen haar armen en handen gebruiken was moeilijk. Haar man had het superdruk met alles regelen; de administratie, de zorginstellingen, ziekenhuizen. Hij was constant voor haar aan het zorgen en dat koste hem veel tijd. Hij had ook nog een eigen leven en hobby’s en had heel hard tijd voor zichzelf nodig. Als ik kwam, had hij even tijd om iets voor zichzelf te doen.”
“We gingen graag wandelen. Dit was best vermoeiend voor mevrouw, maar rond haar huis had ze een mooie route met verschillende plekken waar ze kon uitrusten. We liepen een stukje en gingen dan weer even kletsen op een bankje om uit te rusten. We zijn ook een keertje naar de kinderboerderij geweest in het Amsterdamse Bos. Daar hebben we lekker gezeten met de dieren. En soms zaten we thuis wat langer te kletsen. Later kreeg mevrouw een fiets, dat had haar partner voor haar geregeld, een soort driewieler die ze met haar lichaam kon besturen. Dat had wel wat voeten in de aarde, ze moest er eerst nog mee leren fietsen. Ik voelde me soms net een verkeersregelaar. In Amsterdam rijden mensen als gekken, mevrouw fietste juist rustig en vond het best spannend. Het was wel heel leuk, zo konden we samen meer ondernemen. In totaal ben ik denk ik zo’n 10 keer bij haar geweest. Soms 1x per week en soms 1x per 2 weken. We bekeken per keer wanneer we elkaar weer zouden zien.”

Op 1 lijn 
De inzet van Erik duurde in totaal 3 maanden. “De laatste keer zijn we samen wat gaan drinken in de Vondeltuin en hebben we er een hele gezellige dag van gemaakt. Zo hebben we het afgerond en goed afscheid kunnen nemen van elkaar. Al vond ik dat best een beetje gek. Je gaat wel met iemand meeleven, ik gaf om die vrouw. We deden verschillende dingen. Ik vond het fijn dat ik direct met mevrouw bezig was, het was heel sociaal en ik kon haar direct helpen met dingen. We vonden het beide heel fijn en hadden het gezellig samen. We hadden een klik; we dachten hetzelfde over dingen, hadden dezelfde interesses en hielden beide heel erg van muziek. We houden van dieren, zij had 2 katten en wandelen vind ik ook leuk. Het kwam erg overeen hoe we in het leven staan en zaten goed op 1 lijn.”

De perfecte oplossing 
“Ik kijk er met een positief gevoel op terug”, vertelt Erik. “Ik vond het leuk om te doen en voor mij was het een perfecte oplossing zo. Ik had veel tijd en wilde dat graag besteden aan iets wat ik leuk vond. Op deze manier kon ik mensen helpen en iets betekenen, dat gaf me een goed gevoel. Ik werk al lang in de financiële dienstverlening, dat voelt soms gevoelloos. Ik mis het in mijn werk om echt met mensen bezig te zijn. Ik haalde er veel voldoening uit dat zij het heel fijn vonden dat ik er was. Dat was fijn om te merken, ze waren heel dankbaar. In eerste instantie was het voor haar partner, zodat haar man wat meer ademruimte kreeg en tijd voor zichzelf. Maar ik merkte dat mevrouw het zelf ook heel leuk vond. Het maakte dus 3 mensen blij.”

Geeft veel voldoening 
“Als je tijd hebt en als je het leuk vindt om mensen te helpen, dan zou ik dit zeker aanraden om te doen! Mensen zijn sociale wezens en je kan heel veel voldoening halen uit dit vrijwilligerswerk”, legt Erik uit. “Maar ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen is. Het is toch een vorm van werk, maar wel op een leuke manier. Mijn vriendengroep zou het ook wel leuk vinden denk ik. De mensen die ik erover vertel, zijn enthousiast. Zo kan je een steentje bijdragen aan de maatschappij. Zeker als mensen wat ouder zijn en niet alles meer zelf kunnen, dan is dit een manier die heel veel voldoening kan geven.”

Zeker weer doen 
Erik heeft nu weer een baan en een druk sociaal leven. “Ik kijk er met een fijn gevoel op terug. Het hoorde bij een periode en die periode heb ik afgerond. Als ik weer een periode zou hebben met veel tijd, zou ik het zeker weer doen”, sluit Erik enthousiast zijn verhaal af.

Heb jij ook tijd over deze zomer en wil jij iets voor een ander betekenen? 
Word vrijwilliger bij Markant. Meld je aan of kijk op de pagina voor vrijwilligers voor meer informatie. Kijk voor leuke vacatures bij vrijwilligerswerk op onze website.